Најновије вести

Ораховац: Петковић породици Шарић уручио вредну помоћ за опремање винарије

Петар Петковић је започео свој боравак посетом социјално угроженој осмочланој породици Шарић у Ораховцу. Он је браћи Љубиши и Драгану уручио помоћ коју је обезбедила Канцеларија за Косово и Метохију.

 

 

Ево нас овде у прелепом Ораховцу у домаћинству породице Шарић. Овде смо да разговарамо заједно о опстанку и останку Срба у Ораховцу и Великој Хочи. Колико је значајна и велика историја овог места, још из средњег века и цара Душана, толико је велика мука и туга кроз коју је прошао овај народ 98. и 99. године. Тада су за 3 месеца страдала 84 лица српске националности, а за многима се још увек трага. Али, морамо да водимо рачуна о Србима овде, о малом Андреју… да видимо шта држава Србија може да учини да се сачува останак и опстанак нашег народа овде. Око 800 наших људи живи у Ораховцу и Великој Хочи”, рекао је Петковић.

Он је додао да су данас породици Шарић уручили помоћ у опреми за производњу вина као и новчану помоћ у месечним приходима.

“Водимо рачуна и о другим породицама овде, посебно помажемо када је реч о пољопривредној механизаћи као и о томе да ови људи редовно примају плате, да функционишу све институције, да дајемо социјална примања и чинимо све да на наш народ опстане у овој енклави. Нажалост, не волим реч енклава, али оно где Срби данас живе јесте енклава. Није лако данас овде опстати и остати, али трудићемо се заједно са нашом црквом да овде опстанемо и учинимо, колико је то могуће, учинићемо да за све наше породице овде буде бољи живот”, казао је Петковић.

Петковић је рекао да ће помоћи Ораховац и Велику Хочу када је у питању туризам, јер овде има шта да се види. Он је пренео и поздраве председника Александра Вучића који се искрено и снажно бори за опстанак и останак и боји живот Срба на Косову и Метохији, Вучић се бори да дође до трајног помирења српског и албанског народа, јер је овде најпотребнији мир истакао је Петковић.

Љубиша Шарић, отац четворо деце, изразио је захвалност Влади Србије, Канцеларији за КиМ као и њеном директору Петру Петковићу што су му омогућили нормалан живот.

“Овом опремом повећаћемо капацитете производње вина, а самим тим можемо да будемо сигурни за егзистенцију. Ово је виноградарски крај, може да се ради да да се досања сан. Имао сам сан да овде имам подрум и своју винарију, сан ми се остварио захваљујући пре сега директору Канцеларије за КиМ”, рекао је Љубиша Шарић.

Подели на: