Најновије вести

“Осам година изостаје притисак ЕУ и САД на Приштину да примени Бриселски споразум”

Поводом осме годишњице Бриселског споразума, дипломата Зоран Миливојевић за Косово онлајн наводи да Приштина није испунила одреднице овог споразума и да је међународна заједница, пре свега Европска унија која је посредовала у преговорима, доживела неуспех због непоштовања споразума и неиспуњавања његових одредби.

 

Миливојевић истиче да је у име Европске уније Бриселски споразум потписала Кетрин Ештон и наводи да међународна заједница има обавезу да прати поштовање споразума, али истиче да западни центри моћи не извршавају притисак на Приштину да изврши своје обавезе, што показује њихову прећутну сагласност у опструирању споразума.

„Бриселски споразум је у тренутку потписивања био најбоља могућа опција за нормализацију односа и Србија је од почетка била на линији дијалога и поштовања својих обавеза што се не може рећи за другу страну. Осам година касније, Приштина ниије испунила своје обавезе из Бриселског споразума, а изостала је и воља западних центара моћи да изврше притисак ради примене одредница споразума. Приштинске политичке елите нису показале спремност у испуњавању преузетих обавеза ни приступању дијалогу на начин који би обезбедио нормализацију односа и решавање отворених питања“, каже Миливојевић.

У процесу наставка дијалога Србија би требало да захтева разјашњење питања да ли Бриселски споразум и даље важи и да захтева његово спровођење првенствено кроз формирање Заједнице српских општина, истиче Миливојевић.

„Уколико споразум важи, онда је неопходно спровођење његових одредница и формирање Заједнице српских општина који је важан део српске платформе у нормализацији односа и представља гаранцију за опстанак и стасус српског народа на Косову. Остаје да се види и да ли постоји воља посредника у дијалогу, пре свега Европске уније, да испоштује своје обавезе и истера на чистину ствари из споразума. Уколико то није случај, онда то више изгледа као својеврсна врста притиска на Србију да приступи наставку преговора без обзира на чињеницу да одреднице Бриселског споразума нису испуњене. Уколико приштинска страна нема намеру да испуни обавезе из Бриселског споразума, а Вашингтон и Брисел не изврше притисак на Приштину ради оствариваја својих обавеза, поставља се питање да ли Србија треба да поштује своје обавезе или би требало да се врати на почетну позицију. Нема разлога да Србија која је испунила своје обавезе и створила нови амбијент на Косову приступа даљим преговорима са исте позиције као приштинска страна која своје обавезе игнорише и нема намеру да приступи испуњењу одредница споразума“, нагласио је Миливојевић.

Како каже Миливојевић, враћање на почетну позицију подразумева изјашњавање Брисела о томе да ли је Бриселски споразум на снази и, уколико јесте, требало би одмах да уследи формирање Заједнице српских општина, у складу са одредницама споразума. Тада би и наставак дијалога био омогућен са позиција испуњених обавеза Бриселског споразума. Он и истиче да је Србија од потписивања Бриселског споразума ојачала своју позицију и истиче да су на међународној сцени многи актери данас спремнији да узму у обзир и аргументе Србије.

„Србија неће подлећи никаквим притисцима и уценама и нема говора да промени свој став и позицију око Косова и Метохије. Међународне и глобалне околности су се од потписивања Брислеског споразума такође промениле а Србија је своју позицију ојачала. Ништа се не може решити и не може доћи до успостављања трајног мира и стабилности без решавања српског националног исмтереса и узимања у обзир српских државних и националних интереса. Нема одустајања и подлегања пристисцима“, каже Миливојевић.

Подели на: