Најновије вести

Оскрнављено православно гробље у Кишници

Општина Грачаница

 

а православном гробљу у Кишници поломљено је осам споменика. Оскрнављено гробље затекли су мештани који сведоче да су споменици само пре недељу дана били читави. Према речима Снежане Јовановић из Кишнице, православно гробље у овом месту није скрнављено до сада, ни 1999. године, нити за време мартовског погрома. Случај је пријављен Косовској полицији и истрага је у току.
Поводом најновијег инцидента реаговала је Канцеларија за КиМ саопштењем у којем се истиче да је срамотно и поражавајуће скрнављење српских надгробних споменика у етнички мешовитом селу Кишница, надомак Грачанице, од којих су шест потпуно уништена, а два оштећена.
”Изгледа да није довољно да се над српским народом који живи на простору КиМ отворено демонстрира верска нетрпељивост, већ албански хулигани мира не дају ни мртвим Србима и њиховим хумкама.
За све то време, политичари из Приштине предвођени најистуренијим заговорником антисрпске политике Аљбином Куртијем, изјављују да су Косово и Метохија оаза мира и склада, док свакодневно сведочимо етнички мотивисаним нападима и инцидентима према Србима.
Поражавајућа је статистика да је на простору Косова и Метохије ове године забележено 50 одсто етнички мотивисаних инцидената више него лане, од чега је чак 20 напада на објекте Српске православне цркве.
Додатно забрињава чињеница да ти бројеви и даље расту и да изостаје адекватна реакција и заштита српског становништва.
Канцеларија за Косово и Метохију више пута је само током ове године обавештавала међународне представнике о угрожености споменика СПЦ и српских православних гробаља на КиМ, а ове године је у санацију, поправку и одржавање православних гробаља и капела на КиМ уложила и значајна финансијска средства и наставиће да обнавља порушено, као одговор на политику мржње и нетрпељивости”, каже се у саопштењу Канцеларије за Косово и Метохију.
М.Ч.

Подели на: