Најновије вести

Османи: Ванредни избори за председнике четири општине на северу 11. или 18. децембра

Председница у Приштини Вјоса Османи најавила је да би избори за председнике четири северне општине могли да буду организовани 11. или 18. децембра ове године, и да је вероватнији други термин.

 

 

На састанку Вјосе Османи са представницима политичких партија одржане су консултације о одређивању датума ванредних избора за градоначелнике општина – Северна Митровица, Звечан, Лепосавић и Зубин Поток – након што су последњи градоначелници поднели оставке због одлуке о регистарским таблицама.

На састанку нису били представници Алијансе за будућност Косова и Српске листе.

На састанку су били присутни председник Партије косовских Срба, ПСК, Александар Јаблановић и председник Прогресивно-демократске странке Ненад Рашић.

Јаблановић је рекао да за његовуи странку евентуално учешће на локалним изборима зависи пре свега од расположења међу Србима на северу и ставова званичног Београда.

“Када се све сабере и подвуче морамо да пратимо комуникацију и сигнале које нам влада Србије шаље, И ми се тим сигналима свакако надамо у будућем периоду”, рекао је Јаблановић новинарима, додајући да је Вјоси Османи пренео да није тренутак за изборе.

Ненад Рашић је у сличном тону наступио на данашњим консултација и навео да услова за одржавање ванредних избора нема.

“Избори као такви могу да буду искоришћени за подизање тензија, могуће инциденте, чак и ескалацију и одређених нежељених радњи и насиља. Чак сам и захтевао да се нађе начин како да изборе у овом моменту пролонгирамо за одређени временски период”, рекао је Рашић након консултација и упозорио на долазећи 21. новембар.

Рашић, међутим, није искључио могућност да би кандидати за посланике из његове странке могли да попуне упражњена места у скупштини у Приштини, напуштањем скупштине посланика Српске листе.

“Разумем околности повлачења из институција, али молим њих да разумеју нас, да нама на југу једини механизам и начин борбе нам је кроз институције. Уколико буде понуђено, ми ћемо покушати да се изборимо кроз наше да кроз институционално деловање делујемо кроз институције”, подвукао је Рашић.

Подели на: