понедељак, 16. маја 2022. | 16:42
Најновије вести

Останите на овој светој земљи

Његова Светост патријарх српски Иринеј приликом посете Косовском Поморављу поручио српском народу

 

Његова Светост патријарх српски Иринеј у оквиру своје четвородневне посете Косову и Метохији боравио је 15.априла у Косовском Поморављу, приликом чега је поред осталог поручико Србима овде да остану на својим вековним огњиштима и како је казао светој земљи. Он је најпре обишао музичку школу „Стеван Христић“ у Станишору, присусвовавши концерту који су у његову част приредили ученици и наставници ове образовне установе.

Патријарх српски Иринеј је обраћајући се окупљеним Србима у Станишроу и наставницима и ученицима поменуте школе поред осталог казао да су веома важни слога и заједништво у српском народу, јер се тако може одолети свим искушењима.

У манастиру Даганцу патријарха српског Иринеја, иначе рпвог српског патријарха у новијој историји који је посетио просторе Косовског Поморавља, дочекали су бројни верници из читавог региона, игуман ове светиње отац Иларион и братство манастира.

-Радостан сам што вас видим овде у оволиком броју. Останите браћо и сестре овде. Од ове земље нећете наћи бољу. Земља је ова мајка наша. То је земља наших отаца, праотаца и предака-поручио је патијах Српски у Драганцу окупљеним верницима.

-Ви сте сведоци,ваше присистуво да још има бројних Срба на Косову и Метохији. Да сте благословени браћо и сестре. Ово ми је велика радост да после три дана посете свегој земљи Косова и Метохије, дођем у манастир Драганац, да вас видим, да вас благословим благословом божјим, да са вером и снагом духовном савлађујемо све невоље и тешкоће које нас притискају- рекао је поред осталог у Драгнцу патријарх српски..Он ј у овкиру своје посете Косовском Поморављу обишао и цркву Успеније Пресвете Богородице у селу Бостану на територији општине Ново Брдо, где га је дочекао парох новобрдски протојереј Стево Митрић и бројни окупљени грађани. Након тога посетио је Нардну кухињу у Прековцу, где га је протиница Светлана Стевић, координатор добротворне епархијске организације „Мајка Девет Југовића“ упознала са радом ове и дуригх Народних кухиња у којима се храни преко 2000 корисника. И у Прековцу су Патријарха српског с радошћу дочекали мештани овог и околних села.Свима њима је он упутио речи подршке и охрабрења.

С.И.

Подели на: