Најновије вести

Отац Сава: Важно је што ће председник Србије у Бриселу поменути питање Дечана

Отац Сава Јањић, игуман манастира Високи Дечани на Косову и Метохији, данас је након привремене обуставе радова на путу Дечани-Плав који угрожавају ту светињу из 14. века, изразио наду да ће се у наредним данима у разговору са Приштином проблем решити.

 

 

Он је за Тањуг као нарочито важно оценио то што ће председник Србије Александар Вучић у Бриселу поменути то питање од виталног занчаја за заштиту баштине на КиМ, за Србију и Српску православну цркву.
“Сматрамо да је важно то што ће председник Србије у Бриселу обавезно поменути то питање јер је дугорочна заштита српске културне и духовне баштине на Косову и Метохији од виталног значаја за Србију и посебно за нашу Цркву. Очекујемо да у току дијалога, ако се о питању баштине буде дискутовало, будемо непосредно укључени с обзиром да се тим важним питањима бавимо годинама”, рекао је отац Сава.
Игуман манастира је додао да су о привременој обустави радова на основу одлуке приштинског премијера Авдулаха Хотија сазнали јуче и изразио наду да ће се наредних дана у контакту с представницима институција у Приштини решити то питање о коме међународна заједница има јасно и недвосмислено мишљење.
“То није питање спремности на дискусију, већ поштовања закона који конкретно забрањује градњу магистралних путева кроз заштићене зоне, посебно поред УНЕСКО споменика из 14. века и једног од најважнијих српских средњовековних манастира”, рекао је архимандрит Сава.
Поручио је да братство манастира никада није било против градње пута и подсетио да је 2014. године косовска влада одлучила да гради заобилазницу око заштићене зоне, али да им на крају није јасно зашто се вратило на ту идеју рада након изградње неколико километара заобилазнице.
Отац Сава каже да су канцеларије ЕУ и ОЕБС-а у Приштини, дипломатски представници земаља Квинте и Кфор годинама ангажовани око тог питања и више пута су износили ставове о опасности пута и додаје да су им се зато одмах обратили за помоћ када су видели да се спрема асфалтирање пута противно одлукама мешовите Комисије за примену Закона о специјалним заштићеним зонама.
Подсетио је да у тој комисији учествују шеф мисије ЕУ, шеф мисије ОЕБС-а, епископ Теодосије и два министра косовске владе.
“Наш став заснован је на чврстом уверењу да је владавина закона темељ на коме треба градити и поверење и даљу сарадњу колико је то могуће. Очигледно је, међутим, да поред постојећих закона мора да постоје додатни механизми заштите јер, као што видимо, ствари не функционишу како је законима предвиђено”, оценио је отац Сава.
Игуман додаје да је градња транзитног пута забрањена на Косову, те да непоштовање тог Закона о посебним заштићеним зонима може да има вишеструке последице, јер се тако угрожавају и други заштићени објекти СПЦ на КиМ и отвара пут низу активности које могу бити од велике штете за њихово очување.
Забрињавајућа је и неспремност општинских структура да упишу у катастар имовину коју је манастиру Високи Дечани признао 2016. године и Уставни суд, чиме је на вишегодишњи спор стављена тачка јер је реч о неопозивој одлуци највишег судског тела, рекао је отац Сава и додао да очекују да се поштују и одлука Уставног суда и Закон о заштићеним зонама.
Архимандрит Сава је навео је да се Унеску због проблема обратило Министарство културе Србије, али да нису упознати са садржајем писма, као ни да ли је ико на њега одговорио.
“Епархија рашко-призренска више је у контакту са међународним представницима у Приштини који су непосредно ангажовани на питањима наше баштине и са којима активно радимо на решавању посебно тог проблема пута кроз дечанску зону, који се вуче још од 2014. године”, рекао је отац Сава за Тањуг.

Подели на: