Најновије вести

Откривен споменик деспоту Стефану Лазаревићу

Свечаност у оквиру манифестације „Дани Београда“ у Београду

 

Деспот Стефан Лазаревић представљен је са мачем у десној руци, у левој држи књигу, а на грудима има крст
Споменик деспоту Стефану Лазаревићу свечано је откривен данас на скверу између улица Гундулићев венац, Дринчићеве, Палмотићеве и Булевара деспота Стефана, у оквиру манифестације “Дани Београда”. Споменик, који је висок четири метра без постамента, открили су министар спољних послова Никола Селаковић, заменик градоначелника Београда Горан Весић, председник Скупштине града Никола Никодијевић и председник општине Стари град Радослав Марјановић. Овај споменик је урађен према идејном решењу вајара Светомира Арсића Басаре који потиче са Косова и Метохије из села Севце.
Деспот Стефан Лазаревић представљен је са мачем у десној руци, у левој држи књигу, а на грудима има крст.
– Деспот Стефан Лазаревић је био песник по вокацији, показивао је храброст у рату и љубав према отаџбини. Деспот Стефан је рођен у једном најнесрећнијем тренутку када је Србија губила рат против Турске империје. Он је био стасит, леп, моћан. Деспот Стефан је био велико име у своје време. Цела Европа се њим поносила, каже наш највећи вајар академик Светомир Арсић Басара.
Догађају су, између осталих, присуствовали помоћник градоначелника Андреја Младеновић, главни градски урбаниста Марко Стојчић, заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић, градски секретар за културу Иван Карл и директорка Завода за заштиту споменика културе града Београда Оливера Вучковић.
Весић је најавио подизање још неколико споменика – краљу Александру, Бранку Пешићу, Дијани Будисављевић, Јовану Јовановићу Змају, Милошу Црњанском, Васку Попи, Меши Селимовићу.
-Овај споменик је извајао наш најбољи вајар Светомир Арсић Басара, а споменик је коштао 18.230 милиона динара, од чега око 3.230 милиона износи хонорар који је дат вајару и око 15 милиона само вајање споменика. Поређења ради, споменик Бориславу Пекићу на Цветном тргу коштао је око 20 милиона динара. То говори о томе да нам је важна култура сећања, те да се наш град развија” рекао је Весић.
Министар спољних послова Никола Селаковић истакао је да је данашњи дан празник за Београд, али и да је пре 154 године наша престоница постала слободан град. Он је подсетио да је деспот Стефан Лазаревић био велики ратник, витез, државник и поклоник уметности.
С.Ђукић

 

Подели на: