Најновије вести

Отворена истрага о наводном тровању водом у Дечану

Истрагу о наводно затрованој води у Дечану водиће два тужиоца Основног тужилаштва у Пећи, саопштио је портпарол тог суда Скадар Никћи, који је одбио да коментарише тврдње да су “двојица Срба” виђена на том простору уочи избијања ове афере.

 

 

Никћи је, пренели су пиштински медији, рекао да ће први кораци бити обезбеђење места догађаја и разговори са запосленима у компанији ”Хидродрини”, лекарима и медицинским радницима.

Разговори са запосленима су већ почели, рекао је Никићи.

Он је казао да није овлашћен да коментарише тврдњу да су уочи тровања у Дечану наводно виђена двојица Срба.

Више од хиљаду Албанаца у Дечанима јавило се претходних дана лекарима због мучнина, а сумња се да су се отровали водом из јавног водовода.

Две особе су у Дечанима умрле под сумњивим околностима, мада су здравствене власти саопштиле да нису затроване водом.

У Дечану данима је на снази ванредна ситуација а локалне и централне власти послале су у инострантсво узорке воде на испитивање. Није утврђено шта је узрок тровања.

Представница Алијансе за будућност Косова Тим Кадријај изјавила је да је житељ Дечана пренео да је наводно видео “двојицу сумњивих Срба” у близини бунара из којег се становништво у том граду снабдева водом, пре но што је дошло до масовног тровања.

“Добро је да сваки грађанин позове полицију када види сумњиве људе. Захваљујем се грађанину који није занемарио ову ситуацију и најавио случај … У првим изјавама претпоставили смо да је то вода и тражили смо да се предузму мере како би се све ово открило “, рекла је Кадријај приштинским медијима.

Канцеларија за КиМ: Лажним вестима цртају мету Србима на челу
Канцеларија за Косово и Метохију упозорила је данас на веома опасну кампању дезинформација у делу албанске јавности, којом се покушава да се Срби, без иједног јединог доказа прогласе одговорним за наводно тровање воде у Дечанима.

Канцеларија оцењује да се на тај начин Србима црта мета на челу, а подсећају и да је слична кампања 2004. године покренула српиралу мартовског насилља, те наглашавају да ће током дана о проблему обавестити представнике међународних мисија на КиМ и затражити да се кампања заустави, а српски народ додатно заштити.

“Овакве лажне тврдње, које се од синоћ пласирају у појединим албанским медијима, а данас су праћене и изјавама албанских политичара, нису, нити могу бити утемељене ни на једном једином доказу и реч је о апсолутним дезинформацијама и кампањи лажних вести”, наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Из Канцеларије наглашавају да то не умањује опасни караткер, јер је слична кампања пласирања лажних вести послужила као изговор и повод за спиралу насиља, која је кулминирала у мартовском погрому 2004. године.

“Овакво ново пласирање лажних вести може имати далекосежне последице по, ионако крхку, безбедносну ситуацију на простору Косова и Метохије. До њих долази у тренутку повећаног броја инцидената према Србима у покрајини, а сада им се на овај начин додатно црта мета на челу, али и изнова угрожава безбедност манастира Високи Дечани”.

Канцеларија за Косово и Метохију овим поводом упутиће данас писмо свим међународним мисијама које делују на Косову и Метохији, са јасним захтевом да се прекине са таквом неодговорном кампањом лажних вести и додатно заштите Срби у покрајини.

Вест о тровању у Дечанима прво је, како подсећају у саопштењу, била праћена међусобним оптужбама и препуцавањима албанских странака за одговорност за тај проблем, а сада су као мета означени Срби.

“Зато апелујемо да се проблем који је наступио не користи за политизацију и стигматизацију Срба”, наводи се у саопштењу.

Слична лажна оптужба пласирана је и 2019. године, када су из Приштине тврдили да су гласачки листићи из центеалне Србије затровани, што се показало као потпуна неистина, указује Канцеларија.

Подели на: