Најновије вести

Отворена обилазница око Београда; Вучић: Најзначајнија саобраћаница, измештамо камионе из града

Отворен део обилазнице од Стражевице до Бубањ Потока. Од сутра око Београда 47 километара ауто-пута. Поносан сам због свега што је урађено, и због онога што долази, рекао је председник Вучић на отварању саобраћајнице. Амбасадори Кине и Азербејџана изразили задовољство због сарадње и учешћа у пројекту.

 

 

Вучић: Поносан сам због свега што је урађено, и због онога што долази
Председник Србије се захвалио свима који су учествовали у изградњи обилазнице око Београда.

Вучић је истакао да се на Видовдан, када се све види, јасније него икада видимо шта овај и сви други пројекти значе за Србију и Београд.

“Види се колико смо у стању да градимо путеве и завршавамо послове из прошлости. И чини ми се да је јасно колико сви заједно волимо Србију. Од данас ниједно теретно возило нема потребу да иде кроз центар Београда, већ да брзо и безбедно обиђу град. Ту мислим и на људе који дуго возе аутомобиле. Ми смо размишљали у складу са најсавременијим примерима градитељства, где нам је основни циљ удобност и безбедност путника„ истакао је председник.

Вучић је рекао да захваљује свима другима који су поставили макар и метар асфалта, па чак и политичким противницима.

“За нас је важно да у будућности скраћујемо време изградње, да наставимо да обезбеђујемо финансирање за све пројекте, али да стопа јавног дуга не пређе 60 одсто БДП“, рекао је Вучић.

Председник је истакао да ово није грађено због статистике, већ да бисмо могли више да бринемо о нашим људима.

“Морамо да више бринемо једни о другима, и да наставимо да градимо Србију. Данас имамо велику обавезу. Пред нама је Експо 2027. Цела Србија мора да се гради јаче и снажније. То је мој захтев, а не молба“, истакао је председник.

Председник је свима пожелео безбедан, добар и сигуран пут, и да много тога изградимо заједно.

“Да сачувамо своју земљу, Косово и Метохију, али и да се посветимо будућности, да наша деца могу да се поносе својим прецима. Ја сам данас поносан председник Србије. Поносан због свега што је урађено, и због онога што долази”, казао је Вучић.

Вучић: Мој предлог да обилазница понесе име по Милутину Мркоњићу
Председник Вучић је на свечаности отварања оболазнице рекао да се на Видовдан све види.

“Сада видимо шта овај пројекат и сви други значе за нас, јасно се види колико сви заједно градимо Србију, а мој предлог је да обилазница понесе име по Милутину Мркоњићу”, рекао је Вучић.

Чен Бо: Данас је велики дан за кинеско српску-сарадњу
Амбасадорка Кине у Београду, Чен Бо честитала је свима на отварању обилазнице око Београда и истекла да јој је драго јер су реализацији тог значајног пројекта допринос дали кинеске компаније и кинеска Влада.

“Данас је велики дан не само за Србију већ и за кинеско-српску сарадњу”, навела је Чен Бо.

Истакла је да је током извођења пројекта посетила градилишете и сведочила труду који су градитељи из Србије, Кине и Азербејџана уложили како би изградили обилазницу.

Амбасадор Азербејџана: Овај величанствени пројекат говори о нашој сарадњи
Амбасадор Азербејџана у Београду Камил Хасијев рекао је да се пријатељски односи Азербејџана и Србије успешно развијају и да су досегли ниво стратешког партнерства

“Наша привредна сарадња се развија и има велики потенцијал. На чему сведочи овај величанствени пројекат. Упркос пандемији и негативним кретањима у светској економији наша сарадња се развија”, навео је Хасијев.

Напоменуо је да је званична посета председника Азербејџана Београду Илхам Алије и посета Вучића Бакуу дале нови подстицај продубљавању стратешког партнерства између две земље.

Вучић: Наставак обилазнице до Панчева могао би да буде завршен до 2028.
Председник Александар Вучић изразио је уверење да ће држава обезбедити новац за наставак градње обилазнице око Беогада од Бубањ Потока до Панчева, са великим друмско-железничким мостом преко Дунава код Винче, као и да би то могло да буде завршено до 2028. године.

“Да спојимо обилазницу са Панчевом, јер тада ћемо имати цео круг, пошто сада имамо три четвртине саобраћајног прстена. Тада ћемо да попунимо тај остатак и да имамо цео прстен. Тиме бисмо смо много посла завршили”, рекао је Вучић.

Истакао је да ће бити добро ако до Панчева буде завршено све до 2028. године, пошто ће то бити најтежи и најкомпликованији мост за градњу.

Обилазница се отвара за саобраћај сутра у 9 часова
Председник Александар Вучић каже да ће део обилазнице око Београда, од тунела Стражевица до Бубањ Потока бити отворена за саобраћај сутра у 9 часова.

”Људи ће моћи да виде целу трасу, то је величанствено, прошао сам и хеликоптером да то видим”, рекао је Вучић током вожње обилазницом са представницима медија.

Говорећи о даљим потезима везаним за изградњу обилазнице, он је рекао да је на реду експропријација земљишта.

”Код Винче, Болеча, биће изазов то. Знате како то наши људи раде, кад треба да плате порез на имовину, они плаћају као за пољопривредно земљиште. А онда, кад градиш пут, траже пет пута више пара, зато што је то онда грађевинско земљиште. Сваки метар ауто-пута је тешко изградити, поготово сада у ери друштвених мрежа”, рекао је Вучић.

Он је додао да ће сутра бити потписан уговор да удружени конзорцијум српских компанија гради обилазницу око Крагујевца, дугу 20 километара.

”Сутра влада одобрава и потписује се уговор. Тиме много решавате, та обилазница, према Милановцу ће ићи, а јужно излази иза Корићана, па је лево Гружа а десно ка Книћу и Мрчајевцима. Одатле ће да се продужи да би се спојило са Коридором 11”, рекао је председник.

Истакао је да ће ауто-пут Чачак-Краљево бити готов следеће године.

”То су велике ствари. Морамо такође и да чувени ”Смајли” да завршимо, од Вршачког брега, Кикинде, да спојимо мађарску границу на нашој најзападнијој тачки са њима са границом са Румунијом”, истакао је Вучић.

Он је рекао да се на тај начин показује и брига за инвеститоре.

”Лакше је одмах и за њих, више можемо и да развијамо и здравство и социјалне политике, да помогнемо породицама и тако даље. Сви инвеститори желе да буде на потезу ШиђБеоград или Нови СађБеоград.

Додао је и да ће ауто-пут од Руме до Шапца бити отворен крајем септембра, и да онда, како је рекао, неће бити потребно да се иде кроз Хртковце, већ директно од Шапца до 45 минута вожње.

Вучић: Обилазница је спас, биће више новца за градњу путева
Председник Александар Вучић рекао је да је обилазница спас.

“Она нам живот значи, биће много више новца у нашој каси за градњу путева”, рекао је Вучић.

Председник Вучић у вожњи новом обилазницом
Председник Србије Александар Вучић кренуо је око 18.30 часова у вожњу са представницима медијима на завршеној последњој деоници обилазнице око Београда, од тунела Стражевица до Бубањ Потока. Са Вучићем су у аутобусу и министри Синиша Мали и Горан Весић, градоначелник Београда Аелександар Шапић, као и амбасадорка Кине Чен Бо и представници Путева Србије, Коридора Србије и извођача радова.

Председник Србије је рекао да ће то бити најзначајнија саобраћајница на коју ће бити измештени камионе из центра Београда.

“Завршили смо оно што је била идеја још 1972. године”, рекао је Вучић током вожње новим ауто-путем.Обилазницом око Београда, од Добановачке петље до Бубањ Потока, од сутра у 9 часова ће се моћи за мање од пола сата, у шест саобраћајних трака.

Последња деоница обилазнице од Стражевице до Бубањ Потока свечано је отворена вечерас уз присуство државног врха.

Уговорена вредност радова, на три деонице завршеног сектора Б, износи 227,7 милиона евра.

Подели на: