Најновије вести

Отворена последња деоница источног крака Коридора 10

Свечано је отворена последња деоница источног крака Коридора 10 од Просека до Црвене Реке, укупне дужине 22,5 километара. Тиме је заокружена изградња читавог источног крака Коридора 10, од Димитровграда до Ниша.

 

Отварању последње деонице источног крака Коридора 10 присуствовали су председник Србије Александар Вучић, премијерка Ана Брнабић, премијер Бугарске Бојко Борисов и члан Председништва БиХ Милорад Додик.

Након интонирања химне Србије, Борисов је рекао да је изградњом Коридора 10 пао зид који је делио Србију и Бугарску, поредећи то са падом Берлинског зида, који се догодио на данашњи дан пре три деценије.

“Ми имамо луку Варну, Бургас и све до Истанбула немамо препреке. Цела бугарска привреда ће користити овај пут у целости”, поручио је Борисов.

Грађанима се обратио и Вучић, рекавши да нови путеви који се отварају омогућавају грађанима не само да одлазе, већ и да се враћају у Србију. “Децо, ово је ваша земља, вратите се да је начинимо бољом”, поручио је Вучић.

Навео је и да нам је Бугарска ближа него икада пре. “За неколико месеци Бугарска ће завршити последњих 12 километара према Софији и онда и до Софије, Истанбула и Бургаса неће бити ниједног метра да није ауто-пут”, навео је Вучић и додао да се повезујемо и нашим гасоводима, кроз “Балкански ток”.

Вучић је рекао да ће Србија наставити да се развија и да се гради без престанка. “Да имамо више посла, радника, инвестиција, да можемо да кажемо да смо створили успешну земљу”, поручио је Вучић.

Изградња пута дужине 22,5 километара била је велики изазов за путаре, а отварање ове деонице је значајно због тога што ће возачи од сада заобилазити Сићевачку клисуру.

Источним краком Коридора 10 дужине 86,9 километара, од Ниша до граничног прелаза Градина путоваће се само педесетак минута.

Укупна вредност изградње источног крака процењује се на око 476 милиона евра, а Вучић је уочи отварања рекао да су изградњу Коридора финансирали грађани Србије, посредством Европске инвестиционе банке.

Подели на: