Најновије вести

Ово ће бити још једна победа српске дисциплине и солидарности

АУТОРСКИ ТЕКСТ ЗА „ЈЕДИНСТВО“ – МАРКО ЂУРИЋ, ДИРЕКТОР КАНЦЕЛАРИЈЕ ЗА КИМ

 

Драги суграђани, браћо и сестре, погодила нас је пошаст какву човечанство у протеклих сто година није искусило. Коронавирус нас није суочио само са опасношћу по људско здравље и животе, јер ова зараза ће имати и несагледиве политичке, економске и друштвене последице, које могу бити опасније и разорније од саме епидемије. Многи су констатовали да се човечанство налази на раскршћу, и да је ово тренутак када се мора донети дуго одлагана одлука о томе како ће изгледати свет после пандемије и на којим ће вредностима почивати. Убрзо ћемо сазнати да ли ће људски род из свега овога изаћи фрагментисанији или јединственији и солидарнији. У међувремену, свако од нас мучи своју муку, суочен са наметнутом променом животних навика и дневног ритма. Почетни шок смо као држава и колектив издржали, и то много организованије и ефикасније него многе земље и народи са којима се не можемо мерити ни по снази ни по броју. Показали смо још једном да нас невоља, као што смо се небројено пута осведочили кроз историју, снажи и окупља.

ОДГОВОРНОМ ПОЛИТИКОМ ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА, ПОВРАТИЋЕМО СЕ БРЖЕ ИЗ КРИЗЕ

Србија је реаговала одлучно и без панике. Спречили смо да нас задеси оно што се догађа у Италији, Француској, Шпанији, па чак и деловима САД. Захваљујући чињеници да смо протеклих година водили одговорну економску политику, имали смо средстава да интервенишемо и набавком респиратора и заштитне опреме и пакетима помоћи најугроженијим грађанима и мерама за спречавање потпуног краха привреде. Управо због одговорне и стратешки постављене политике председника Србије Александра Вучића има основа да се надамо и да очекујемо да ћемо се из кризе по завршетку епидемије повратити брже него многи. Природно је што су Србији у тренуцима тешког изазова најпре у помоћ прискочили традиционални пријатељи Кина и Русија, пославши нам опрему, која је делом завршила и на КиМ, али и тимове стручњака уз чију смо помоћ наш здравствени систем и одговор државе на заразу учинили још ефикаснијим. Помоћ почиње да нам стиже и од ЕУ, која је и сама из темеља растресена пандемијом. Но, много тешких дана је још пред нама, иако се назире светло на крају тунела.

НОВА РАДНА МЕСТА ЗА ЛЕКАРЕ И МЕДИЦИНСКЕ СЕСТРЕ НА КИМ

Србија је, суочена са проблемом, посебну пажњу као и увек обратила на своју јужну покрајину. Обезбеђено је још 75 радних места за лекаре у три болнице на КиМ и 200 радних места за медицинске сестре. У првим данима ванредног стања на КиМ је из централне Србије отишло 250 интервентних камиона за појачано снабдевање. Реч је о чак 2.500 тона прехрамбених артикала. Нашем здравству на КиМ је стигла велика количина лекова и заштитне опреме. Појачали смо наше болнице додатним респираторима и санитетским возилима. Уз помоћ епидемиолога из Београда организовали смо привремене ЦОВИД болнице у свим већим српским срединама и центре за тестирање. Урадили смо много, и урадићемо још много како би, упркос чињеници да наш здравствени систем на КиМ две деценије функционише у веома изазовним околностима, борбу против коронавируса на КиМ водили са једнаком жестином и ефикасношћу као и у било ком другом делу Србије. Срби на КиМ су, предвођени Владом Србије, председницом владе Аном Брнабић и председником Вучићем, јуначки издржали све са чиме нас је епидемија до сада суочила.

ГРАЂАНИ ПОШТУЈУ МЕРЕ ЗАШТИТЕ У људској је природи да се у време великих пошасти многи, опхрвани тежином приватних недаћа, окрену себи и својим проблемима, не марећи за друге. Срби на КиМ су, међутим, и у овим недељама изазова показали не само прибраност и одговорност према себи и својим ближњима, већ и одговорност према заједници. Није у већински српским срединама на КиМ било јуриша на продавнице, неразумног гомилања основних животних намирница које би комшију оставило без уља или брашна, и не само то – број српских волонтера на КиМ је такав да нам читав свет може позавидети. Иако је, након увођења мера ограниченог кретања и увођења карантина у општинама Косовска Митровица и Звечан било појединачних случајева неодговорног понашања, огромна већина наших грађана је поштовала мере, свесна да су оне прописане како би заштитиле људске животе и наш здравствени систем од наглог прилива тешко оболелих.

ИЗАЋИ ЋЕМО КАО ПОБЕДНИЦИ

Криза ће, како процењују стручњаци, трајати још барем неколико недеља, и у том времену је веома важно да не изгубимо стрпљење и прибраност. Морамо да наставимо да се држимо препорука стручњака и да поштујемо мере Владе Србије и наших кризних штабова на терену. Искористимо време које проводимо код куће да се зближимо са својим породицама, да наново откријемо топлину дома на коју су многи заборавили због превише брзог живота. Проведимо Ускрс у кругу најближих и, баш као што нас јеванђеља уче, време спасења и победе светлости над мраком ће неминовно доћи. Уместо да свакога дана себи постављамо питање шта смо овом изнуђеном паузом у својим животима изгубили, запитајмо се шта смо добили. Из овога ћемо несумњиво изаћи као победници, са поуком о томе шта је у животу најважније и, надам се, јачи и одлучнији у намери да се остваримо као појединци и као народ. Браћо и сестре, срећан вам највећи хришћански празник! Живела Србија!

Подели на: