Најновије вести

Ово је наш симбол победе

Парастос Косовским јунацима на Газиместану

 

На Газиместану је пред више од хиљаду људи служен парастос јунацима страдалим у Косовском боју. Служили су га митрополит црногорско-приморски Амфилохије и умировљени епископ захумско-херцеговачки Атанасије уз саслужење владика, свештенства и монаштва Рашко-призренске епархије.

У својој беседи окупљеним верницима владика Атанасије Јевтић је рекао да је Газиместан симбол победе и подестио да српски народ има још таквих места.

-Ми смо народ са великим духовним и душевним резервама, борци за правду, крст часни и слободу златну. Дајемо завет да ћемо се борити, као што су се борили наши дедови и очеви наши, за ову свету земљу коју нам је Бог дао. Долазимо овде сваке године и долазићемо и даље јер имамо вере у васкрсење, рекао је владика Атанасије на Газиместану.

Ове године навршило се 630 година од Косовског боја, и на Косово и Метохију дошли су Срби из различитих крајева Србије, али и из Републике Српске, Црне Горе, Северне Македоније.

-Бити на Косову на Видовдан за мене је велика част, и дошао сам са пријатељима да прославим празник али и пружим подршку нашем народу овде који опстаје у тешким условима без слободе и основних права. Сви ми данас окупљени овде доказ смо да ништа око Косова није готово, односно да је оно наше док год ми не потпишемо другачије, рекао нам је Милосав Стојановић из Новог Сада.

Милена Маричић је целу ноћ путовала да би стигла прво на литургију у порти манастира Грачаница а онда и на парастос Косовским јунацима на Газиместану.

-Није ми тешко, напротив. Долазим кад год могу и драго ми је да је ове године више нас него што нас је прошле било. Својим окупљњем одајемо пошту страдалим српским јунацима од Косовског боја до данас, и поручујемо да њихова жртва није била узалудна, рекла нам је Милена.

Након парастоса, на одушевљење окупљених, чуле су се гусле Милоша Слијепчевића из Београда, а могли су се чути и повици ”Живела Србија” и ”Косово је Србија”. Ношени су и транспсренти на којима је писало: ”Нема поделе, нема предаје” и ”Догодине у Призрену”, на српском и руском језику.

Парастосу на Газиместану није присуствовао нико од локалних званичника, као ни представници власти из Београда.

Скуп на Газиместану протекао је без инцидената а обезбеђивали су га припадници Косовке полиције.

У раним јутарњим сатима у порти манастира Грачаница служена је света архијерејска литургија.

М.Ч.

 

Подели на: