Најновије вести

Пацоли: Неприхватљив начин на који БиХ третира Косово

Косовски министар спољних послова Косова Беџет Пацоли каже да приштинска делегација неће учествовати на Самиту за сарадњу у југоисточној Европи (СЕЕЦП) због начина на који БиХ, као земља домаћин, третира тзв. Косово.

 

Пацоли је оценио да је такав третман неприхватљив и да је бацио сенку на недавно одржани Самит земаља Западног Балкана у Познању, у Пољској.

“Начин на који су мислили да третирају косовску државну делегацију је неприхватљив, а то би, такође, бацило сенку на недавно завршени самит у Познању у оквиру Берлинског процеса, где смо показали вољу да будемо конструктивни у регионалним иницијативама и организацијама. Нажалост, ова воља је погрешно шваћена од стране садашњег Председавајућег Председништва БиХ”, тврди Пацоли.

Он је на Фејсбуку оценио да такав став према Приштини, као следећем лидеру СЕЕЦП, није добар за БиХ с обзиром на то да је тај самит, како је навео, створен у циљу јачања добросуседских односа у региону и пуне интеграције Југоисточне Европе у евроатлантске структуре.

Претходно је председник привремених приштинских институција Хашим Тачи навео на Фејсбуку да је одбио да присуствује СЕЕЦП у БиХ, због тога šто је, како је навео, позив председавајућег Председништва БиХ Милорада Додика понижавајући, јер Косово није третирано као друге државе учеснице.

БиХ не признаје једнострано проглашену независност Косова.

Подели на: