Најновије вести

Палестина од исламских земаља тражи прекид односа са Приштином

Палестина је затражила од земаља чланица Организације исламске сарадње да прекину односе са тзв. државом Косово, због одлуке власти у Приштини да отворе амбасаду у Јерусалиму, сазнају “Новости”.

 

 

Како је образложио шеф дипломатије Палестине Ријад ел Малки, односе треба прекинути, јер Приштина својом одлуком крши међународно право и резолуције, али и отворено напада палестински народ и његова права.

Ако би чланице Организације исламске сарадње прихватиле палестински захтев, Приштина би се суочила са великим губитком подршке, јер је независност тзв. државе Косово признало 30 од 57 земаља које су у тој организацији, наводе Новости.

Међу чланицама ОИК које признају тзв. Косово су Турска, Албанија, Уједињени Арапски Емирати, Саудијска Арабија, Кувајт, Катар, Бахреин, Пакистан и Либија.

Земље попут Омана, Египта и Гвинеје Бисао су своје одлуке о признавању већ замрзле и пре спорне одлуке Приштине о амбасади у Јерусалиму, док Палестина, Азербејџан, Индонезија, Иран, Алжир, Тунис и Казахстан никада нису признале независност тзв. државе Косово.

Замрзавање чланства, могло би да значи доста тога

Амбасадор Палестине у Србији Мухамед Набхан потврдио је да је та земља покренула иницијативу у Организацији исламске сарадње да се замрзне чланство Косова због затварања представништва у Јерусалиму, што би, уколико се прихвати, могло да значи затварање представништава у Приштини, замрзавање уговора или да чланице повуку признање тзв. државе Косово.

Палестински амбасадор је у разговору за Тањуг рекао да су одлуку Приштине да отвори представништво у Јерусалиму осудиле све земље чланице Арапске лиге и ОИС, али да би требало предузети конкретне кораке како би влада у Приштини знала како треба да се понаша на међународној сцени.

“Прекид сарадње, тј. замрзавање сарадње могло би да значи затварање амбасада уколико их имају у Приштини или ако имају неке уговоре, да их стављају на лед. То значи много тога”, изјавио је Набхан.

Упитан да ли би то могло да значи повлачење признања независности тзв. државе Косово, амбасадор је одговорио потврдно и рекао да и то долази у обзир.

“Уколико Приштина инсистира на томе што ради, то сигурно следи. То је други корак”, рекао је амбасадор.

Палестина је од свих земаља чланица, њих 58, тражила да не отварају представништва у Јерусалиму будући да је и по резолуцији Савета безбедности УН 478 забрањено државама да премештају амбасаде или представништва у Јерусалим.

Подели на: