Најновије вести

Палмер: Београд и Приштина хитно да се врате дијалогу

Заменик помоћника америчког државног секретара Метју Палмер каже да је циљ састанка у Берлину и Паризу да се створе услови да се обе стране врате дијалогу уз посредовање ЕУ који је већ довео до Бриселског договора и помака ка свеобухватном договору.

 

Палмер је у интервјуу за Глас Америке навео да је потребно да се Београд и Приштина врате за преговарачки сто, као и да верује да је “апсолутно могуће” да се то догоди до краја године, али да то не може да предвиди.

“Тренутно нас више занима да се обе стране врате преговарачком столу, да обнове дијалог и напредују ка том договору, корак по корак. Не мислим да би постављање вештачких рокова помогло у том процесу, али бисмо волели да се преговори наставе што је пре могуће – хитно”, рекао је Палмер.

Палмер је рекао и да су САД партнери ЕУ која води тај процес и да не види разлог зашто би се то мењало.

“Ако постоји улога за нас, то је да будемо контсруктивни и да подржавамо тај процес – отворени смо за све што је потребно како бисмо подржали овај процес”, рекао је Палмер.

Упитан да ли мисли да је председник Србије Александар Вучић спремнији да постигне компромис него што је био раније, Палмер каже да је Вучић јасно рекао да је спреман да се врати преговорима када се укину таксе и да ради на постизању договора о пуној нормализацији односа.

“Верујемо да је искрен и да је косовска страна искрена у намери да се постигне пуна нормализација односа, али то су компликована питања – политички, пшилошки, емоционално. И потребно је време да се то реши, а први корак је да се обе стране врате за преговарачки сто и покрену ствари у правом смеру”, рекао је амерички званичник.

Према његовим речима, САД верују да је Вучић посвећен европској будућности Србије и да сви који су укључени у овај процес шватају да је за европску будућност и Београда и Приштине потребна пуна нормализација односа.

“Ми се надамо да две стране могу да се нађу на пола, да преговарају, да постигну споразум, примене га и отворе европски пут који је чист и јасан”, рекао је он.

“Приштина води независну политику”

Коментаришући изјаву Вучића да ће Приштина укинути таксе “када тако одлуче његови западни ментори”, Палмер каже да је важно да политички лидери у Београду швате да Приштина “има независне агенције, да није инструмент САД, већ независна држава која има своју политику”.

“Та политика мора да иде својим током. Питање такси изазива политичке тензије на Косову. Ми бисмо подржали укидање такси ако је то потребно за повратак дијалогу, то би био важан корак напред, али верујемо да је важно да обе стране самостално управљају изазовима и нађу начин да се врате преговорима”, рекао је Палмер.

Палмер је рекао да постоје ствари које САД не могу да ураде, а како је рекао, једна од њих је и подстицање “партнера на Косову” да пажљиво размисле да ли је увођење такси у њиховом интересу.

“Ми сматрамо да је у најбољем интересу Косова свеобухватни споразум са Београдом, а да би се дошло до споразума потребно је наставити дијалог, а да би се наставио дијалог потребно је да се препреке у виду царина уклоне”, сматра Палмер и додаје да би САД волеле да споразум буде “локални, трајан, фер, да може да се примени у потпуности и да се прода јавности” Београда и Приштине.

Додаје и да САД не повлаче црвене линије у процесу преговора, у вези са оним о чему би обе стране разговарале, али да то не значи да су све опције отворене.

Како каже, САД би волеле да виде најбољи могући договор, који би обе стране доставиле уколико траже подршку те земље.

“Ако будемо имали неких проблема, ми ћемо то и рећи и пробати да их решимо, али ово није наш процес, већ њихов, ми их само подржавамо”, закључио је Палмер.

Подели на: