Најновије вести

Палмер: Нова влада у Приштини мора бити спремна да суспендује таксе

Специјални представник америчког државног секретара за Западни Балкан Метју Палмер изјавио је да следећа косовска влада у Приштини мора да буде спремна да суспендује тарифе на српске производе, које су, како је навео, препрека за наставак дијалога Београда и Приштине.

 

Палмер је за Глас Америке рекао да се САД надају да би Србија на укидање тарифа одговорила својим иницијативама, које би, како је навео, обухватиле и потенцијалну суспензију кампање за повлачење признања Косова, и да би на тим основама, две стране могле да се врате за преговарачки сто у позитивној атмосфери, окренути постизању споразума.

“Прва ствар је да сачекамо изборе на Косову који су заказани за 6. октобар, после чега следи процес формирања владе”, рекао је Палмер за Глас Америке после повратка из посете региону, током које се састао са представницима Београда и Приштине.

Он је додао да ће САД јасно ставити до знања да су очекивања Вашингтона да следећа влада у Приштини буде влада која је за дијалог, влада која је спремна да суспендује тарифе, које су препрека наставку процеса дијалога.

Како је истакао, Вашингтон очекује да то буде влада која је спремна да састави преговарачки тим са снажним овлашћењима и спремна да се ангажује за преговарачким столом са Србијом, са озбиљношћу у намери да постигне споразум о нормализацији односа.

“Сједињене Државе ће бити са њима у свакој фази процеса, али Косово мора да преузме контролу над својим судбином”, нагласио је Палмер.

Подели на: