Најновије вести

Палмер: САД желе да се Београд и Приштина врате за преговарачки сто

Амерички изасланик за Балкан Метју Палмер изјавио је данас, на завршници Стратешког форума на Бледу, да када се Београд и Приштина врате за преговарачки сто, САД могу имати кључну улогу у настојање да обе стране остану привржене процесу проналажења решења и фокусиране на постизање споразума. Министар спољних послова Србије Ивица Дачић поручио на Бледу да је за државе региона чланство у ЕУ постала бајка и далека будућност.

 

Метју Палмер је истакао да САД желе да допринесу да се Београд и Приштина врате за преговарачки сто.

Палмер очекује да ће нова косовска влада имати позитиван став према дијалогу и да ће укинути таксе на робу из централне Србије.

“Прво је важно да се стране врате за преговарачки сто. САД очекују да нова косовска влада буде за дијалог и укине таксе. Даље желимо да уверимо (шеф српске дипломатије) Ивицу Дачића и (председника Србије) Александра Вучића да је кампања за повлачење признања Косова контрапродуктивна и да само трује атмосферу”, објаснио је Палмер.

Изасланик САД за Балкан је рекао да је Вашингтон његовим именовањем демонстрирао одговорност према захтевима које је имао са Балкана, али и из Европе.

“Чули смо из региона и од европских партнера да САД нису довољно ангажоване и присутне на Балкану. Мој циљ је да будем присутан у региону, да путујем широм Европе и сарађујем са партнерима на заједничким циљевима”, објаснио је Метју Палмер додајући да се ради о подршци у областима владавине права, слободе медија, транспарентности.

Палмер је рекао да жели да утиче на интеграције Западног Балкана у евроатлантске институције, јер је то у складу са стратегијом и приоритетима САД.

“Имамо велике циљеве помоћи Северној Македонији и Албанији да започну приступне преговоре са ЕУ, Србији и Косову да се врате у дијалог и успоставе договор о нормализацији односа, што ће им отворити европски пут. Са БиХ ћемо радити на свим нивоима пружајући подршку спровођењу дубоких реформи и функционалности”, нагласио је Палмер.

“Ми на Западном Балкану ускоро ћемо изумрети чекајући на ЕУ”

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић поручио је данас на Бледу да је за државе Западног Балкана чланство у Унији постала бајка и далека будућност, а да су тим земљама потребне блиска будућност и искреност из Брисела.

Дачић је на шаљив, али и озбиљан начин, рекао да нове Европске комисије очекује да више не лаже и да лепо кажу – “има ли или нема уласка у ЕУ”.

“То шта ће да буде за 30 година то је као када вашој деци обећавате када порастеш добићеш нешто. Нама на Западном Балканом не може то више да се прича, јер смо порасли. Не да смо порасли него ћемо ускоро да одумремо чекајући на ЕУ. Овај који је у Турској започео преговоре биће да је умро. Ја сам започео преговоре у Србији, још сам жив”, додао је.

Подсетио је да ће у октобру бити одржан Европски савет где ће Француска вероватно тражити, како каже, да се у одлуке стави да нема проширења док се не окончају реформе Уније.

“Отворено питам шта нам сада ЕУ може понудити. На пример Северна Македонија и Грчка су постигле договор, и шта ће да добију. Оне су тренутно добиле заједничко председавање Берлинским процесом заједно са Бугарском. Честитам вам на томе, то је велика ствар”, рекао је Дачић, а затим упитао шта ће Београд и Приштина добити ако постигну компромис.

Приметио је и да је питање извесности опстанка ЕУ на најнижем нивоу.

“Има много лицемерја око теме проширења”

Шеф дипломатије Северне Македоније Никола Димитров поручио је новој Европској комисији да би требало да се фокусира на резултат и да не пропусти шансе за успех кроз проширење.

Министар спољних послова БиХ Игор Црнадак рекао је да жели да будућа Комисија оствари продор наредних година по питању процеса проширења, те да би волео да БиХ добије већу подршку Брисела.

Срђан Дармановић, шеф дипломатије Црне Горе, очекује од нове Европске комисије искрен приступ процесу проширења, додајући да је то двосмерни процес.

Петер Сијарто, министар спољних послова Мађарске, указује да има много лицемерја око теме проширења.

“Када питате колеге из земаља чланица да ли подржавају проширење кажу: наравно, то је веома важно. Али, када добијемо шансу да донесемо одлуку и убрзамо тај процес – одлуке се не доносе. Ми који живимо у комшилуку, знамо да проширење није само у интересу Западног Балкана, већ је и наш интерес, интерес Уније”, рекао је Сијарто.

Генерални секретар Савета за регионалну сарадњу Мајлинда Брегу нада се да се питање проширења неће разматрати сваки пут када нова Европска комисија ступа на дужност.

Подели на: