Најновије вести

Палмер: Стране инвестиције на КиМ и у Србији би олакшале постизање коначног споразума

Палмер изјавио је да би нове економске могућности и стране инвестиције на Косову и Метохији и у Србији могле олакшати постизање коначног споразума у дијалогу о нормализацији односа Београда и Приштине. Он је за Радио слободна Европа (РСЕ) рекао да је специјални изасланик председника САД за пеговоре Београда и Приштине Ричард Гренел у најбољој позицији да то и оствари.

 

Са нашег гледишта, и мислим да је амбасадор Гренел био веома јасан по том питању, сматрамо да постоје америчка и европска предузећа која би била спремна да инвестирају на Косову и у Србији, а која оклевају да то ураде због недостатка безбедности”, каже Палмер.

Према његовим речима, тренутна политичка клима је таква да онемогућује међународне инвестиције и у Србији и на Косову.

“Дакле, идеја је – можемо ли да надахнемо предузећа која су спремна да, под правим околностима и уз напредак ка постизању коначног споразума, уложе новац и успоставе директне стране инвестиције овде на Косову, и у Србији, стварајући нова радна места, економске могућности, доприносећи економском развоју, а на основу напретка у међусобним односима Србије и Косова. То је идеја и мислим да нико није у бољој позицији од амбасадора Ричарда Гренела да то уради”, кажже Палмер.

Он је истакао и залагање САД за укидање такси на производе из Србије и БиХ од 100 одсто, које је Косово увело крајем прошке године.

“Ми бисмо свакако подржали хитно укидање или суспендовање такси. Ми смо већ неко време то тражили од наших косовских партнера и разочарани смо неспремношћу Косова да то уради. Што се тиче реципроцитета, то мени звучи као нешто о чему би се могло преговарати са Србијом, тако да се надам да ће власти Косова наћи пут и оквир који би их вратио наставку дијалога”, сматра Палмер.

Потврдио је да се у Скопљу, протеклих дана сусрео са кандидатом покрета Самоопредељење за премијера привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, али није желео да прецизира да ли је током разговора било речи о укидању такси

“Не желим да говорим уместо господина Куртија, али ћу говорити у име Сједињених Дрžава, те могу да кажем да ми очекујемо да видимо да нова влада Косова то усвоји као политику, као стратегију и да крене напред ка помирењу са Србијом”, додао је.

Он је поновио да је став САД да би коначни споразум Београда и Приштине требало да буде заснован на узајамном признању.

“Оно што сигурно могу да кажем јесте да је наш циљ, оно што бисмо желели да произађе из овог процеса дијалога, јесте споразум чија је основа међусобно признање. То ће отворити европски пут и Косову и Србији”, казао је Палмер.

Упитан о Куртијевој најави да, као могући премијер у Приштини не види Српску листу као партнера у формирању владе, сматрајући је продуженом руком Србије на Косову, Палмер је нагласио да је Српска листа партија која је била успостављена од српске заједнице да представља њене интересе у политици Косова.

“Било би од суштинског значаја за владу да их укључи и да ради са њима, и прихвати њихову уставну улогу у косовској политици”, истакао је.

О руском ангажману на Балкану

Он је додао да су САД забринуте због распоређивања руске војне опреме на територији Србије и истакао да би могућност да Србија набави значајне руске војне системе могла да буде ризик за увођење санкција.

“Набавка руског наоружања од стране Србије представља ризик за увођење санкције и ми се надамо да ће наши српски партнери бити пажљиви по питању било какве трансакције те врсте”, нагласио је Палмер у интервјуу за македонску телевизију Алсат М.

Коментаришући српско-руску војну вежбу “Словенски штит” која је била реализована прошле недеље, Палмер је рекао да САД и Србија имају одличну односе у области војне сарадње, те да је САД најбољи војни партнер Србије.

“Ми реализујемо заједничке вежбе, имамо снажну сарадњу између Војске Србије и Националне гарде Охаја која представља веома значајан и динамичан део нашег присуства на Западном Балкану”, рекао је Палмер напоменивши да то не значи да Србија такође не може да има односе са Русијом, укључујући и војно партнерство.

“Али ми вреднујемо наше војно партнерство са Србијом и мислим да је то много значајније од оног што Руси раде са Београдом” , закључио је Палмер.

Подели на: