Паметне клупе ускоро у Грачаници

На неколико локација у Грачаници ускоро ће бити постављене „паметне клупе“, које ће грађанима, осим предаха, омогућити пуњење мобилних уређаја и коришћење интернета.

 

Како је објављено на порталу Општине Грачаница, у овом граду ће ускоро бити постављене укупно четири паметне клупе, које ће грађанима пружити угоднији боравак на јавним површинама. Њихова предност је у томе што користе соларну енергију, која ће грађанима омогућити да допуне батерије на мобилним уређајима и користе бесплатан интернет, а моћи ће да се пуне и електрични бицикли.

Реч је о пилот пројекту који ће се спровести и у Општини Грачаница, а за који је споразум о суфинансирању са преставницима Асоцијације косовских општина (АКО) потписао председник Срђан Поповић. Потписивању уговора присуствовали су и представници Одељења за економски развој.

Реч је о пројекту „Уградња паметних клупа у школама и на јавним површинама“, који је део пројекта АКО са Немачком организацијом за међународну сарадњу (ГИЗ) под називом „Подршка општинама на Косову преко АКО-а у спровођењу енергетске ефиксности на локалном нивоу“.

Пројекат је усредсређен на повољшању општнских система управљања енергијом и стварању успешних модела у оквиру спровођења Закона о енергетској ефикасности.

Соларна енергија којом се напајају паметне клупе је идеално решење, јер не захтева одржавање и потпуно је бесплатна, а због енергије коју користе такође погодују и животној средини.

Подели на: