Најновије вести

Парастосом жртвама у Грачаници почело обележавање Мартовског погрома

Поводом обележавања 18 година од Мартовског погрома Срба на КиМ 2004. године, у манастиру Грачаница служен је помен страдалима коме је присуствовао директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

 

 

Парастос је у манастиру служио Владика рашко-призренски Теодосије са свештенством и монаштвом Епархије, а присуствовали су представници Канцеларије за КиМ, представници локалних самоуправа, Удржење породица косметских страдалника, чланови породице жртава, као и многобројни грађани.

Након парастоса званичници, међу њима и директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић упутили су се у помен шетњу од порте манастира до уметничке инсталације МИССИНГ, која се налази у дворишту Дома културе Грачаница, где су положене беле руже у знак сећања на страдале и нестале на Косову и Метохију.

Након тога у галерији Дома културе у Грачаници оторена је изложба слика и скулптура “Јесен у Призрену”, које су настале током ликовне колоније у манастиру Свети Архангели у Призрену, разрушеном у мартовском погрому.

Следи Академија “На заборав немамо право” посвећене сећању на догађаје од 17.марта 2004 године и том приликом ће се пристутнима обратити директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

Подели на: