уторак, 17. маја 2022. | 17:09
Најновије вести

Париз у фокусу, притисак на Приштини

“Озбиљно се ради на припреми састанка у Паризу почетком јула и треба очекивати појачан притисак на Приштину да суспендује, ако не и укине таксу коју је увела на производе из Србије и БиХ”, рекао је Драган Ђукановић из Центра за спољну политику.

 

Фокус је на састанку у Паризу јер, ако је прошли био у сенци долазећих европских избора, сада ће акценат бити на успешном наставку дијалога а значајно је и што су се и САД укључиле, што се може видети по присуству Филипа Рикера у Братислави, рекао је  Драган Ђукановић.

“Очекујем притисак до састанка али ће сам састанак бити одлучујући. После њега ћемо знати да ли ће доћи до суспензије таксе која је уведена на производе из Србије и БиХ јер она лимитира наставак дијалога и без бар те суспензије није реално очекивати да се уђе у одлучујућу, а притом и завршну фазу процеса нормализације”, рекао је Ђукановић.

Косовске власти играју дуплу игру са ЕУ јер очекују да дође до суспензије визног режима за грађане Косова, истиче Ђукановић. Каже да су они остали једини који морају да имају визе за улазак у Шенген подручје и у овом тренутку играју више ка том улогу.

Са друге стране, више америчких званичника је поновило да је нужно да Приштина суспендује таксу и да они на томе инсистирају. “Мислим да су САД у овом тренутку одлучне да дође до деблокаде процеса”, рекао је Ђукановић.

Навео је да постоји зебња да се састанак у Паризу не припреми добро – да Приштина постави неке нове услове који би блокирали читав процес.

“Ја се ипак надам да ће до састанка доћи и он јесте одлучујући. У фази је када се ЕУ консолидовала после избора за Европски парламент и веома је битно да са тог састанка стигне порука да је једино дијалог начин решавања тог процеса и да он улази у завршну фазу јер је почео још 2011. године”, истиче Ђукановић.

ЕУ је показала да нема довољно снаге и кредибилитета да се имплементира оно што је договорено и потписано још 2013. године и без ојачане улоге САД неће бити реално да уђемо у нову и завршну фазу дијалога, сматра Ђукановић.

Важно је, каже, да се на седници Савета безбедности УН чује и став Београда о ономе шта се дешавало недавно на северу Косова, али да не треба очекивати да се ту деси нешто више.

Ђукановић је подсетио да унутар самог Савета безбедности постоји поларизација: Са једне стране су САД, Велика Британија и Француска, а са друге стране Русија и Кина.

Тако да сем што ће се чути наш глас, не треба очекивати никакав конкретан резултат, закључио је Ђукановић.

Подели на: