Најновије вести

Патријарх Иринеј и Вучић: Ствари у Црној Гори треба смиривати

Председник Србије Александар Вучић и патријарх Иринеј састали су се у Патријаршији, а једна од главних тема била је ситуација у Црној Гори након усвајања спорног закона о слободи вероисповести.

 

Патријарх Иринеј је у обраћању медијима рекао да се у Црној Гори дешавају крупни догађаји.

“Тамо су Срби у великом проблему. Разговарали смо о томе како и на који начин ми да се односимо према тим проблемима. Моје лично мишљење је да треба ствари смиривати, али многе ствари иду својим путем, али ми треба да нађемо начин да се томе одупремо, а све у интересу народа држава Црне Горе и Србије”, рекао је патријарх.

Према његовом мишљењу, оно што се дешава није само проблем Црне Горе, већ и Србије, али и, како каже, мало шире на нашем простору.

Патријарх је рекао да црква нема ништа против Црне Горе.

“Ми смо један народ, али постоје људи који то негирају и говоре да смо посебан народ. То препуштамо њима, али историја има суд о свему томе”, напоменуо је патријарх.

Односи између државе Србије и СПЦ, како каже, никад нису били као данас.

“Црква ради и гледа свој посао, држава ради и гледа свој посао. То што ради држава користи и држави и цркви, то што ради црква користи такође и цркви и држави”, истакао је патријарх.

Вучић: Разумне речи од патријарха

Председник Вучић пренео је новинарима да је од патријарха чуо “разумне речи, речи смиривања, које дају подршку српском народу”.

“Усагласили смо се да је неопходно пуно јединство српског народа и да заједнички разумемо са каквим се националним проблемима суочавамо, како је патријарх рекао, поштујући државне границе многих земаља”, истакао је Вучић.

Српска црква је, каже, увек радила на јединству српског народа а на томе ће, додаје, и држава Србија наставити да ради улагањем у културне институције, очувању културне баштине.

Вучић је пренео и, како каже, размишљања патријарха да се у наредном периоду формира стручна међународна комисија која би могла да у међународним организацијама на најбољи начин да штити интересе српске цркве и народа у Црној Гори.

“Што се тиче државе Србије, ми ћемо помоћи, и заједнички деловати и по саветима патријарха Иринеја”, навео је председник.

“Народ је спреман да брани светиње”

Одговарајући на питање новинара да ли држава Србија и црква имају план шта ће радити ако власти у Црној Гори почну са одузимањем светиња, Вучић је рекао да се нада да нико у Црној Гори нема идеју да дође и заузима манастир Острог.

“Оно што ми можемо да урадимо, ограничени смо, али пре свега можемо да речима, знањем, правнички укажемо свима у свету о чему се ради”, наводи председник.

Одговарајући на исто питање, патријарх Иринеј је нагласио да се нада да то тога неће доћи и да ће разум победити проблеме.

“Надам се да ће размилити о томе (одузимању светиња) јер виде реакцију народа – народ је спреман да брани светиње”, напоменуо је патријарх.

Подели на: