Најновије вести

Патријарх Порфирије и Вулин: Очувати мир и сигурност на читавом простору на коме живи српски народ, а нарочито на КиМ

Патријарх Порфирије примио је данас у Патријаршијском двору у Београду министра унутрашњих послова Александра Вулина који га је упознао с настојањима државних органа Србије да се очувају мир и сигурност на читавом простору на коме живи српски народ, а нарочито на Косову и Метохији.

 

 

Министар је посебно истакао улогу Српске Православне Цркве и њеног настојања да упоредо са древним манастирима и свим другим светињама, у јужној српској покрајини настави да у миру и сигруности живи и српски народ.

Саговорници су се сложили да по моделу како су заштићена људска и верска права наших суграђана других вера и нација у Србији, треба настојати да буду заштићена и људска и верска права нашег народа који живи изван отаџбине.

Било је речи и о даљим мерама које ће допринети да се земљиште одузето Српској Православној Цркви на Косову и Метохији коначно врати у посед Цркве.

Патријарх је са задовољством саслушао обавештење о припремама за подизање Меморијалног комплекса у Доњој Градини и истакао да је за Цркву најбољи модел изградње културе сећања онај који је примењен у самом Јасеновцу, подизањем манастира као места молитве у коме свако, без икакве дискриминације може да се помоли за пострадале.

Порфирије је такође дао благослов иницијативи за изградњу цркава и молитвених места у објектима Жандармерије и другим јединицама Министарства унутрашњих послова.

Подели на: