Најновије вести

Патријарх Порфирије с Лајчаком и Палмером

Његова светост патријарх српски господин Порфирије разговарао је у Патријаршијском двору у Београду с Мирославом Лајчаком, специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине, и Метјуом Палмером, специјалним изаслаником САД за Западни Балкан. Патријарх Порфирије је изнео став да кроз дијалог треба ићи ка европском решењу, које је у духу Европске уније, где границе омекшавају и постају мање важне. За САД и ЕУ веома је важно да се интереси СПЦ на КиМ заштите, а пре свега имовина, изјавио је Палмер.

 

Представници ЕУ и САД упознали су патријарха Порфирија и архијереје с активностима које предузимају ради наставка дијалога представника Београда и Приштине, саопштила је СПЦ.

Истакли су и да се ангажују и на решавању проблема на нижем, општинском нивоу, као што је питање статуса и имовине манастира Високи Дечани, за захтев Приштине да се са листе угрожених споменика културе под заштитом Унеска уклоне манастири Пећка Патријаршија, Високи Дечани и Грачаница, као и црква Богородице Љевишке у Призрену, за право слободе кретања, као и друга питања од највећег значаја за свакодневни живот Српске православне цркве и верног народа на Косову и Метохији.

Како се истиче у саопштењу, древни манастири као што су Високи Дечани, Грачаница и други, за њих су живи организми а не само споменици културе, и тако треба и да остане.

Нагласили да они не носе никаква готова и унапред припремљена решења или притиске, него да разговори које воде са Његовом светошћу и архијерејима сведоче да желе поштено и праведно решење.

Патријарх Порфирије је захвалио представницима ЕУ и САД на ангажовању, које може битно да олакша тежак живот свештенства, монаштва и српског православног народа на Косову и Метохији.

“Њихову мисију, с обзиром на то да је заснована на дијалогу, доживљавамо као јеванђелску, јер као хришћани, сваког човека видимо као брата, као ближњег, и стога смо увек спремни на дијалог. За нас су Косово и Метохија, Република Српска и Црна Гора од животне важности”, поручио је Патријарх.

Приштину суштински не интересује дијалог
Истакао је да није непознаница да Владу у Приштини дијалог суштински не интересује, што, како је нагласио, убедљиво потврђују проблеми манастира Високи Дечани, захтев упућен Унеску и свакодневне тешкоће наше Цркве и народа широм јужне српске покрајине.

СПЦ подржава дијалог, али не под условом да на било који начин угрожава или доводи у питање интересе Цркве, верног народа и државе Србије.

Став СПЦ је добро познат: “Ради се о незаконитој сецесији дела територије и не постоји начин да неко наметне такво решење које ће прихватити незакониту сецесију”, наглашава се у саопштењу.

Кроз дијалог ићи ка европском решењу
Патријарх Порфирије је изнео став да кроз дијалог треба ићи ка европском решењу, које је у духу Европске уније, где границе омекшавају и постају мање важне.

“Очекујемо да институције поштују Цркву, да не насрћу на наше име, наш идентитет, и порекло наших светиња”, истакао је патријарх Порфирије.

Посебно је указао да Цркву не чине само парохијски и манастирски храмови, свештенство и монаштво, него верни народ који је прогнан из својих кућа и који не види могућност да оствари своја имовинска права уколико то не може и широм културног света познати манастир Високи Дечани, упркос правоснажним пресудама правосудних органа.

“Косово и Метохија су за Србе оно што је Јерусалим за Јевреје, а Пећка патријаршија за Српску православну цркву оно што је Ватикан за Католичку цркву”, поручио је Порфирије.

Палмер: За САД важно да се заштите интереси СПЦ на КиМ
На питање Тањуга, да ли је патријарху Порфирију дао гаранције да ће српско културно наслеђе на КиМ бити заштићено, Метју Палмер је рекао да је први пут после дужег времена посетио манастир Високи Дечани и да је на свим састанцима које је имао у Приштини истакао очекивања САД да ће се власти у Приштини руководити владавином права, регистровати имовину цркве кроз процес у катастру и обезбедити да манастири имају уредно потраживање на парцеле које су њихова имовина.

“То је важно за очување културног наслеђа, али и за питање владавине права. Моји састанци са (Мирославом) Лајчаком и патријархом Порфиријем дали су нам прилику да разговарамо и да кроз дијалог са лидерима цркве истакнемо и обезбедимо да се брига о имовини Цркве рефлектује и кроз процес дијалога”, нагласио је Палмер.

Подели на: