Најновије вести

Патријарх Порфирије служи литургију у манастиру Грачаница

У манастиру Грачаница у току је света архијерејска литургија коју служи патријарх Српске православне цркве Порфирије, уз саслужење митрополита црногорско-приморског Јоаникија, владика епархије рашко-призренске Теодосија, милешевског Атанасија, пакрачко-славонског Јована, аустралијско-новозеландског Силуана, ремезијанског Стефана – викара патријарха Порфирија.

 

Литургији присуствује директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, представници српског народа са КиМ, делегације градова из централне Србије и региона, као и велики број овдашњих грађана и гостију који сваке године за Видовдан организованим аутобусима долази на Косово и Метохију. Патријарх Порфирије ће служити и парастос косовским јунацима на Газиместану.

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић честитао је данас српском народу Видовдан.

“Шаљемо поруку мира јер се боримо за будућност српског народа на КиМ”, рекао је Петковић за РТС у Грачаници, где патријарх српски Иринеј служи литургију поводом Видовдана.

Петковић је истакао да када је Србија јака и снажна, може да помогне свој народ на КиМ и у економском и у сваком другом смислу. “Много смо крви пролили и зато је наша обавеза да се боримо за мир и просперитет као председник Вучић. Држава Србија је данас уз свој народ више него икада, овде где је историјска вертикала нашег постојања желимо да живимо у миру, ту поруку шаљемо и свету и Албанцима”, истакао је Петковић.

Он је навео да баш данас, на Видовдан, 11 албанских НВО подноси петицију са намером да истерају једину Српкињу у Ђаковици.

“Једна Драгица, мученик, која је херој и показатељ прилика на КиМ, јесте претња за људе у Ђаковици и тзв. владу Косова”, рекао је Петковић.

Најавио је да ће се данас срести са Драгицом Гашић да би се видело како је могуће пружити јој заштиту и подићи њено питање до нивоа Брисела.

Подели на: