Најновије вести

Патријарх Порфирије служио помен за настрадале у ОШ “Владислав Рибникар”

Након вечерњег богослужења служен је помен страдалима у пуцњави у ОШ “Владислав Рибникар” у свим београдским храмовима у којима се окупио велики број грађана који су одали почаст.

 

 

У храму Светог Саве патријарх српски Порфирије након вечерње молитве служио је помен за страдале на коме је позвао све грађане да се помоле за невино пострадале основце и њиховог школског чувара Драгана и додао да свако има кривицу у себи и да је родитељима најтеже да нађу утеху.

Молитви је присуствовао велики број грађана, деце, ученика школе у којој се трагедија десила, као и министар просвете бранко Ружић.

“Ако не будемо бољи, ако не будемо боље слушали речије Божије, ако реч Бозија не буде наш живот и због ње не постанемо бољи, онда ће нам све лоше речи постати бумеранг”, поручио је патријарх.

“Важно да је свако постане бољи и свако погледа у себе, да свако потражи у себи у првом степену, да потражи кривицу и то је почетак и ако то чинимо, ако тако поставим свој живот, онда има право да упутим примедбе онима који су безнадежни и испуњени бригом” и додао да су ово вероватно речи које није требао да изговори данас и ово су речи које су сувишне.

Он је рекао да они који су требали да буду наша будућност и утеха одједном су изгубили живот.

“Пострадали су пред нашим очима, у нашем комшилуку, пред нашим очима, са нашом децом и од наше деце и наравно да је ужасна бол ранило душу сваког од нас, јер се ради о нашој деци, јер се ради о о догађају који не може да појми и смести у себе ниједна људска мисао и нема ниједне логике која појми шта се то збило, нећу рећи шта се то збива”, поричио је српски патријарх.

Поручио је да треба да се помолимо за спас деце која су настрадала и да се помолимо за себе да нам се отвори Божији пут и да разумемо његову реч, као и да разумемо шта треба да буде узрок и циљ наших живота да знамо смернице и онда опет бићемо у искушењу, али да “морамо да будемо у вери Христовој”.

“Родитељима који су изгубили своју децу, за њих молим да Господ да утеху, а и да дода веру јер верујем и сигуран сам не знам кад и ће видети све другачије, јер ово је недокнадиви губитак и знам да је празнина која се не може надоместтити и да су они у Царство Божије у које ћемо сви отићи и да је оно сасвим другације од овога и сигуран сам да и ваша деца тугују због ваше туге, али и гледају вас и да се моле за вас и све нас и да будемо бољи и да будемо одговоранији и свако на своме месту”.

Истакао је да је важно да се помолимо сви и за рањене да се што пре опораве.

Додао је да је више поглавара цркава упутило саучешће и молитву за настрадале.

Рекао је да многи у свом животу имају проблеме, да неке реше, неке не реше, има много трешкоћа, непознаница, недомумица.

“Нешто је могло и да се не деси у нашем животу, а нешто необјасниво се и дешава, оно што не можемо да избегнемо, а са нечим морамо да се суочимо, а то је смрт и она је једини нерешиви људски проблем”, додао је он.

У пуцњави која се догодила јуче ујутру у ОШ “Владислав Рибникар дечак седмог разреда те школе у пуцњави је усмртио осморо ученика и радника обезбеђења, а ранио седморо.

Подели на: