Најновије вести

Патријарх Порфирије у Грачаници: Косово и Метохија је наша кућа

Патријарх српски Порфирије, уз саслужење архијереја и свештенста СПЦ, служио је на Видовдан литургију у манастиру Грачаница, којој је присуствовао велики број верника са Косова и Метохије, као и гостију и централне Србије.

 

 

Литургији и прослави Видовдана присуствовали су представници локалне власти, као и Милена Парлић, помоћница директора Канцеларије за КиМ.

Патријарх српски Порфирије је у беседи истакао да смо само овде, на Косову и Метохији, у својој кући и своји на своме.

“Овде смо браћо и сестре у свом дому, овде на Косову и Метохији безброј пута сма подсећао на ту чињеницу себе, а ево и сада, свима вама то казујући, подсећам и вас. Подсећам на ту истину и чињеницу сву нашу браћу и сестре где год да су, и читав свет да смо овде у својој кући, у своме дому. Када смо било где другде онда смо странци, онда странствујемо, а када се вратимо у свету Грачаницу знамо да смо се вратили кући”, истакао је патријарх Порфирије и додао да то није случајно јер смо се овде духовно родили.

“Овде на овој земљи највећи из нашега рода Свети Сава је одредио наша путовања кроз историју, да она буду путовања црквом Христовом, а да кормило тог путовања буде православна вера”, рекао је патријарх.

Патријарх је у беседи нагласио да су сви људи потребни једни другима без обзира на веру и нацију.

“Косово и Метохија јесу наш дом и наше небо, јер у у косовдскометохијској земљи небо је основ и темељ, али тамо где је небо ми знамо да има места за све, ми знамо да вером и молитвом осмишљавајући свој живот Бог ће учинити да се покаже да су сви људи потребни једни другима, без обзира како се моле и ком народу припадају, јер су створени по слици и прилици Божијој, сви су позвани да дођу у познање истине Божији. То је наше Видовданско наслеђе и зато је Видовдан општи и вечни, хришћански, православни али и наш национални празник духа, кулутре и сваког нашег српског, народног прегнућа”.

Говорећи о Видовдану, патријарх је истакао да данас славимо погибију и страдање и да то многи не могу да швате.

“Браћо и сестре данас је велики благослов Божији на овој светињи, над Косовом и Метохијом , велики благослов и дар Божији за читав наш православни народ где год се налази, али и са свим људима добре воље јер данас је Видовдан, велики дан, велики празник наше цркве. И данас када славимо Видовдан славимо нешто што не може да појми људски ум, славимо погибију, страдање светога кнеза Лазара и свих великих јунака који су с њим пострали на Косову пољу и како је могуће да неко слави губитак и крст, наравно да то није могуће ономе који нема у себи вере и љубави Христове “, казао је патриајрх Порфирије и додао да је то могуће да швати само онај који разуме шта је то љубав и шта је то крст, јер он зна и шта је жртва, он зна да све то није губитак јер је у жртви и у крсту, онда када је жртва Христова, и када је крст Хриостов, тајна победе и васкрсења.

Припадницима вероисламске исповести на Косову и Метохији, патриајрх је упутио честитку поводом данашњег Бајрама поручивши им да на Косову и Метохији има места за све.

“Нека Господ свим људима да радост и мир. Честитајмо са овог места Бајрам свој браћи муслиманима овде на Косову и Метохији, да и они вером у Бога измоле мир у својој души, а онда ако имамо ми мир и ми и они као оруђе у својој души разумећемо да је Косово и Метохија света земља на којој има места за све људе, за светиње свих без обзира како и на који начин се Богу моле”.

“Нека је срећан празник вама браћо и сестре који живите и чувате нашу кућу овде на Косову и Метохји”, поручио је на крају беседе патријарх.

Током беседе патријарха Грачаницу је надлетао хеликоптер, а литургију и беседу патријарха поред великог броја српских новинарских екипа, пратиле су и бројне екипе албанских медија.

 

Подели на: