Најновије вести

Патријарх Порфирије: Владику Лаврентија је красила потпуна и безусловна оданост Цркви

Патријарх српски Порфирије опростио се од епископа шабачког Лаврентија, који је јуче преминуо, наводећи да је владика поштовао сваку личност, да је гајио нежну љубав према свом народу и спремност на помоћ свакоме, као и да га је красила потпуна и безусловна оданост Цркви, њеном устројству, поретку и њеном јединству.

 

 

Ми се са тугом опраштамо од овог дивног архијереја и молимо Богу за покој његове душе, и у исто време се питамо шта нам то Бог указује када је овај час изабрао да себи позове најстаријег српског архијереја”, нагласио је српски патријарх у поруци на Инстаграму.

Он је навео да су се у личности владике Лаврентија сабрале најлепше особине које су красиле ону плејаду српских архијереја који су у доба блаженог спомена патријарха српског Германа пуног тешких искушења, “чували и очували Виноград Господњи засађен у српском народу”.

“Уз поштовање сваке личности, нежну љубав према свом народу и спремност на помоћ свакоме у невољи, самопрегор, здраво родољубље, мудро избегавање непотребних сукоба и спремност на компромис на добро Цркве и народа, љубав према богослужењу, али и према књижевности и неговање народне културе, ово поколење архијереја, а посебно владику Лаврентија, красила је потпуна и безусловна оданост Цркви, њеном устројству, поретку и њеном јединству”, истакао је патријарх Порфирије.

Ето, то нам, написао је патријарх српски, “Бог и поручује данас када је после 64 године монашке и 55 година архијерејске службе, у своје Царство позвао епископа шабачког Лаврентија”.

“Вечан ти помен достоблажене и приснопамјатне оче и брате Лаврентије”, истакао је он.

Подели на: