Најновије вести

Патријарху Порфирију дозвољен улазак на КиМ

Приштинске власти дале су сагласност да патријарх српски Порфирије може да посети КиМ.

 

 

Очекује се да патријарх Порфирије на Косово стигне данас у оквиру припрема за прославу православног Божића, преноси Коха.

Како се наводи у саопштењу премијера, дозволу за Порфиријеву посету Косову затражио је министар за повратак и заједнице Ненад Рашић, што је Курти прихватио. Патријарх српски је, како се наводи у саопштењу, рекао да жели да уђе на Косово без телохранитеља. Истиче се и да он није тражио посету према одредбама постојећих споразума између Косова и Србије.

“Најава патријарха Порфирија да планира да уђе на Косово без телохранитеља је још један доказ да је Косово безбеднија земља од Србије“, наводи се у саопштењу Владе.

Приштина је претходно забранила патријарху да допутује у Пећку патријаршију 25. децембра.

Како је Косово онлајн објавио, у мејлу Владе Косова којим је тада одбијена посета патријарха Порфирија, пред поглавара СПЦ су стављени су одређени услови како би му посета била одобрена, а главни услов је био да јавно осуди барикаде на северу Косова и “криминалне структуре на северу”.

Огласила се СПЦ
По унапред утврђеном програму, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије ће на празник Рођења Господа и Спаса нашега Исуса Христа, у поноћ, служити свету архијерејску Литургију у храму Светог Саве на Врачару. Његова Светост ће у своју Ставропигијалну лавру Пећку Патријаршију и у посету свештенству и верном народу Епархије рашко-призренске отићи у складу са својим програмом и нахођењем, који нису везани ни са једним политичким контекстом или са било којом личношћу из политичког живота.

Подели на: