Павићевић са представницима Срба из општине Подујево

Помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Дејан Павићевић састао се данас у Грачаници са представницима Привременог органа општине Подујево, са којима је разговарао о проблемима малобројних Срба који су остали да живе у тој општини и могућности да се помогне онима који су спремни да се врате својим кућама.

 

Павићевић је казао да им је познато да мало породица остало и то само у селу Медреговац, те да ни они не могу у својим кућама да борави током целе године. Разговор се зато пре свега тицао помоћи која је људима неопходна како би имали сулове да у својим кућама бораве и у зимским месецима.

Канцеларија за КиМ ће, како је казао, настојати да обезбеди грађевински материјал како би се те куће реновирале.

“Разговарали смо и о могућностима за повратак у општину Подујево, да видимо да ли има начина да се изграде неке повратничке куће, да пробамо да пређемо ту магичну цифру од десетак Срба који живе у општини Подујево, од близу три хиљаде колико их је било 1999. године”, рекао је Павићевић.

Председник Привременог органа Обрен Анђелковић рекао је да су куће Срба у општини Подујево попаљене или узурпиране, шуме посечене, да се имања користе без било каквог обештећења и накнаде, те навео да међу расељеним Србима из општине Подујево и даље има заинтересованих за повратак на предратне адресе становања.

Подели на: