Најновије вести

Песма и спот посвећени Наталијиној рамонди

У СУСРЕТ ДРЖАВНОМ ПРАЗНИКУ ДАНУ ПРИМИРЈА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ

 

У част националног празника Дана примирја у Првом светском рату, певачка група Рашанкице објавила је песму и спот који су посвећени националном симболу ‒ цвету Наталијина рамонда. Рашанкице су део Културно-просветног удружења „Рашанка” из Новог Пазара, којим руководи др Биљана Павловић, професор на Учитељском факултету у Лепосавићу. Кроз свој педагошки рад она већ дужи период промовише национално музичко васпитање и образовање.

,,Музика је изузетно моћан фактор васпитања и образовања, нарочито у раном детињству. Она снажно може да побуди емоције, на бази којих се даље могу развијати интересовања и знања о историји и култури свог народа, о националним симболима, а то је управо пут који води националном васпитању и образовању младих, развијању патриотизма и осећаја националног идентитета. Зато је јако важно питање избора песама које користимо у раду са децом предшколског и школског узраста. Песма „Наталијина рамонда” је прва песма посвећана истоименом цвету, који је симбол српске снаге, издржљивости и победе нашег народа у Првом светском рату. Она треба да подсети на велику жртву коју је наш народ поднео у Великом рату. Својим текстом и мелодијом ова песма побуђује осећајност и родољубље, па ће из тог разлога она бити вредан педагошки садржај”, рекла је др Павловић.

Пројекат Национално васпитање у настави музичке културе, којим руководи професорка Павловић, окупио је музичке педагоге са Универзитета у Приштини – Косовској Митровици и са Универзитета у Крагујевцу.

,,Национално васпитање је веома важна педагошка и друштвена тема, којој је неопходно поклонити већу пажњу, јер, какво ће нам друштво бити сутра, зависи од тога како васпитавамо младе генерације данас. То је управо мотив око кога су окупљене моје колеге музички педагози и уметници, који су у оквиру овог пројекта уложили своје знање, патриотску љубав, много труда и енергије”, истакла је др Биљана Павловић, професор на Учитељском факултету у Лепосавићу.

Текст песме написао је косовско-метохијски песник Ненад Раденковић Јеро, док је мелодију компоновала др Данијела Судзиловски, професор на Педагошком факултету у Ужицу. Потом је др Петар Илић, професор на Академији уметности у Звечану, својом оригиналном клавирском пратњом обогатио песму, и дао јој одговарајућу музичку форму, коју су својим музицирањем употпунили уметници Лазар Марић, Ања Павловић, Дејана Радановић, и наравно Рашанкице: Ангелина Шмигић, Јулијана Шмигић, Сара Пипер, Стефана Пипер, Сташа Васовић, Ника Роглић. На коначном обликовању песме радио је професор музике Душан Поповић, у чијем студију је песма снимљена и продукцијски уређена.
Уследила је екранизација песме на многим лепим и значајним локацијама. У том смислу, значајан допринос реализацији пројекта дала је др Данијела Василијевић, професор методике пририде и друштва на Педагошком факултету у Ужицу. Она је деци која су учествовала на пројекту омогућила посету Стопића пећине и села Сирогојно, што су својеврсни музеји на отвореном. Деца су такође имала прилику да посете музеј Милунке Савић у Јошаничкој Бањи, манастире Градац и Стара Павлица, природни резерват Увац, извор реке Рашке, Златибор и Ужице. За потребе снимања спота ангажовани су и студенти Педагошког факултета у Ужицу и Учитељског факултета у Лепосавићу, као и чланови Удружења грађана ,,Ера” из Ужица. Снимање видео спота поверено је екипи ,,Студио Миловић”, из Новог Пазара.
Због своје целокупне концепције, овај пројекат несумњиво има васпитно-образовни и друштвени смисао и значај. Да кажемо још и то да је пројекат подржан од стране Епархије рашко-призренске, Црквене општине Нови Пазар и протојереја оца Саве Шмигића. Пројекат је добио подршку и од Савеза удружења бораца Републике Србије, и њиховог координатора за Рашку област др Драгана Нововића. Такође, бројни спонзори омогућили су објављивање ове вредне националне песме, што говори о високо развијеној свести друштва о значају реализације оваквих пројеката од националног значаја.

В.Вукојевић

 

Подели на: