Најновије вести

Петиција грађана Сувог Дола разматрана на седници Скупштине општине Северна Митрпвоиица

Грађани Сувог Дола траже да се надлежност над овим насељем врати полицијској станици Северна Митровица.

 

Петиција гртађана горњег Сувог Дола, у којој траже од општине помоћ у решавању проблема који су настали услед одлуке МУП-а у Приштини да надлежност над насељем Суви До птрипадне полицијској станици Јужна Митровица,иако је у претходном периоду та надлежност припадала полицијској сттаници у Северној Митровици, била је данас на дневном реду првог редовног заседања Скупштине општине Северна Митровиица у новом сазиву.
Проблем је одборницима предочио и прочитао петицију одборник и житељ Сувог дола Бранко Радовановић
У захтеву за стављање ван снаге одлуке министра Ђељаља Свећије у вези са надлежношћу полицијских станица, мештани Сувог Дола, њих преко стотину потписника петиције, кажу да се не слажу са том одлуком којом се преноси овлашћење ѕа полицијске станице север на станицу југ.
“Ову одлуку је наметнуо (тадашњи) градоначелник Јужне Митровице Агим Бахтири, који није наш градоначелник. Познато је да је он заговорник укидања општине Северна Митровица и овом одлуком би убрзао тај циљ али и исељавање преосталих Срба из јединог села у општини Северна Митровица. У његовој општини нема Срба, па му је жеља да нас на каратко прихвати и онда избрише. Није тачна изјава министра да је то био захтев мештана Сувог Дола, јер нас није обишао, нити на ту тему неко од званичника Приштине разговарао са нама. Мислимо да је овом одлуком министар направио дискриминацију над нама и неповерење према својим служнбеницима, односно својим полицајцима. Зато од вас, градоначелника, очекујемо да утичете да се ова одлука стави ван снаге и све врати на старо, тојест под управу станице полиције Северна Митровица. Полицајци који су досад радили на овом подручју Срби и Албанци су коректно радили свој посао и треба да то наставе, јер оно што је добро не треба мењати”, наводи се у петицији.
Радовановић је нагласио да до те одлуке није било никаквих проблема и полицајци којио су ту радили, свој посао су обављали коректно. Он је истакао и да се овај проблем тиче и грађана Ибарског Колашина, односно Зубиног Потока и села која припадају тој општини, јер они користе тај правац и сад је фреквенција возила на том правцу смањена и до 70 одсто, јер како је рекао Радовановић, грађани немају поверења. Додаје и да су раније полицајци били у мешовитом саставу али да то није био проблем.
Заменица градоначелника Адријана Хоџић изјашњавајући се о овој петицији изразила је наду да ће сви релевантни актери узети у обзир оправдану забринутост грађана, јер, како је рекла “заиста добре праксе на терену не треба да се мењају”.
“И ја постављам питање зашто је дошло до једне овакове промене јер до сада нисмо имали никаквих пријава, ни када је у питању рад полицијске станице Север, нити припадника који су радили у Сувом Долу. Ми ћемо се потрудити, као извршана власт да пошаљемо аргументе за ову забринутост на адресе на које то треба бити упућено”, казала је Хоџић.
Председавајући Скупштином Немања Бишевац рекао је да је граддоначелник у законски предвиђеном року обавестио Скупштину о пристизању петиције грађана, као и да су дужни по Статуту да у предвиђеном року донесу одлуку о петицији.
Градоначелник Милан Радојевић, у вези са петицијом је рекао да ће се они као извршна власт портрудити да пронађу најбоље могуће решење.
“Верујемо да је решење свих проблема у дијалогу, желимо да верујемо да можемо имати сарадњу са институцијама у Приштини као што управо имао и у овој локалној Скушштини. Могу да кажем да ћу се ја као градоначелник у наредном периоду потрудити да добијемо одговоре на питања које су упутили мештани горњег Сувог Дола. Верујем да ћемо имати, уставри надам се да ћемо имати саговорника у Приштини, на ту тему. јер заиста постоји доста отворених питања, забринутост са једне стране и позивање на локално законодавство, са друге стране постоји позивање на Бриселски споразум из 2015., али опет на крају крајева ми смо овде да радимо у интересу и за корист грађана, тако да ћемо се сигурно потрудити да у наредном периоду, разговарамо са надлежним институцијама у Приштини и да о томе касниј током одређеног периода обавестимо и вас као локалну Скупштину и самим тим и мештане Сувог Дола”. казао је Радојевић.
На данашњем заседању Скупштине општине Северна Митровица формирани су и Одбор за политику и финансије и Одбор за заједнице.
С.К.

 

Подели на: