Најновије вести

Петковић: Аљбин Курти још једном потврдио да је великоалбански пројекат његов врховни политички циљ

Аљбин Курти је још једном потврдио да је великоалбански пројекат његов врховни политички циљ. Отуда долази и Куртијева незаинтересованост за дијалог са Београдом, која представља његово чисто понижавање Брисела када иронично говори да би могао да чини уступак и са седмог места стави дијалог на четврто место по приоритету, изјавио је директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић поводом најновијег позива Аљбина Куртија на стварање тзв. велике Албаније.

 

 

У саопштењу за јавност Петковић наводи да је Курти својим најновијим позивом на стварање такозване Велике Албаније потврдио и да албански национални покрет на Косову и Метохији никада није имао везе са људским правима и положајем албанске мањине унутар Србије, већ да је његова суштина огољени сепаратизам.

“Бесмислено је и Куртијево позивање на потребу снажније повезаности са Албанијом, јер, да он то заиста жели, подржао би, а не одбацивао, иницијативу „Отворени Балкан“, која за циљ има повезивање држава и народа у региону, али снажењем поверења, легалним и мирољубивим средствима. Иза Куртијевих сањарења о једној и јединственој албанској држави на Балкану не крије се ништа друго до фашистичка идеја такозване Велике Албаније, која у самој својој сржи садржи концепт националне супремације Албанаца и конфронтације са свим суседним народима”, каже Петковић.

Петковић истиче да “Куртијева инфантилна потреба за прекрајањем граница на Балкану била би смешна да није праћена и његовом опасном патолошком потребом да прети насиљем и да се игра војсковође”.

“Још једном упозоравамо међународну заједницу да, док још није касно, стане на пут екстремизму Аљбина Куртија и за почетак изврши најодлучнији притисак да се његове фаланге повуку са севера Косова и Метохије”, поручио је Петковић.

Подели на: