Најновије вести

Петковић: Аутобус са 50 верника из централне Србије враћен из Косовске Митровице за Београд

Аутобус са педесет верника из централне Србије који су кренули да обележе Задушнице и посете храмове Српске православне цркве на Косову и Метохији, враћен је јутрос из Косовске Митровице за Београд, рекао је директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.

 

Петар Петковић је навео да иако су припадници косовске полиције првобитно на Јарињу пропустили аутобус са верницима, они су пресретнути на путу ка Метохији и враћени на административни прелаз у централну Србију, наводи се у саопштењу Канцеларије за Косово и Метохију.

Њихова посета уредно је, наводи, најављена преко официра за везу, у складу са споразумом и устаљеном праксом, с обзиром на то да је било неопходно да им се, због безбедности, обезбеди и полицијска пратња.

Група верника требало је данас да обиђе гробове својих преминулих, да посете Високе Дечане, Свете Архангеле у Призрену, Зочиште и Велику Хочу, а да у недељу у Мушутишту присуствују сечењу славског колача у храму који је срушен јула 1999. године.

Умето тога, напомиње Петковић, њима је забрањено да на својој постојбини запале свећу и помоле се за своје мртве.

“Овај случај је срамота за албанске лидере у Приштини који диригују оваквим забранама, али је и још један показатељ међународној заједници какав је однос Приштине према Србима, када ни група веника не може да обиђе гробове својих ближњих? Зато питам до када ће међународни представници на КиМ толерисати овакво иживљавање Приштине над недужним људима? Шта је њихова кривица? Што су Срби и што су протерани и етнички очишћени са својих огњишта? О каквој нормализацији односа ми данас говоримо, када су Србима на Косову и Метохији ускраћена основна људска права?”, упитао је Петковић.

Подели на: