Најновије вести

Петковић: Без истине и правде, без одговорности за почињене злочине не може се изградити поверење

Данас се навршава двадесет и три година од мучког убиства четрнаест српских жетелаца у селу Старо Грацко, недалеко од Липљана. Тим поводом, директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић подсетио је да се ради о једном од најтежих злочина на КиМ а да до данас нико за тај злочин није одговарао.

 

 

Ради се о једном од најтежих злочина, извршених над Србима у покрајинии, након доласка међународне мисије на Косово и Метохију. Починиоци до данас нису пронађени и то је одговорност и мрља на образу Еулекса и осталих представника међународне заједнице, који су обуставили истрагу под срамним образложењем наводног недостатка доказа. Масакр над недужним цивилима, над Србима који су кренули да скупљају летину, показује сву дубину идеологије мржње албанских екстремиста према српском постојању на Косову и Метохији”, навео је Петковић у саопштењу.

Петковић је додао да се злочинци нису ту зауставили, већ су гробље на коме су сахрањени страдали жетеоци, више пута минирали и оскрнавили, као и спомен-плочу са именима страдалника, истакнуту на објекту Основне школе у центру села. Јасно је да жртве и са споменика опомињу да се злочин не може сакрити и да ће се за њега кађтад морати одговарати.

“Зато захтевамо од представника привремених институција у Приштини да прекину да штите терористе и злочинце, а међународну заједницу позивамо да коначно испуни обавезе из својих надлежности и успостави владавину права у покрајини, те да поново отвори истрагу и правди приведе починиоце овог и свих других нерасветљених злочина, који су почињени над Србима на Косову и Метохију”, стоји у саопштењу директора Канцеларије за КиМ.

“Последња је прилика да Специјални суд за злочине тзв. ОВК расветли овај злочин и да тако међународна заједница покаже колико је привржена праву и правди и колико је способна и вољна да истраје у расветљавању свих злочина почињених на Косову и Метохији”, истакао је Петковић.

Петковић је нагласио да ће Србија наставити да се са тугом и поштовањем сећа своји страдалих сународника, али ће исто тако наставити да енергично инсистира на проналажењу и кажњавању одговорних за сва злодела почињена над нашим народом на Косову и Метохији.

“Без истине и правде, без одговорности за почињене злочине не може се изградити поверење, нити доћи до нормализације односа међу Србима и Албанцима, у нашој јужној покрајини. Са друге стране, нерасветљени злочини опомињу и прете да могу да се понове, зато је неопходно да породице пострадалих жетелаца пронађу мир тако што ће истина коначно угледати светлост дана”, истакао је Петковић.

Подсећамо, 23. јула 1999. године, у Старом Грацку, убијено је из непосредне близине, на њиви, четрнаест Срба. Страдали су: Милован Јовановић (1969), Јовица Живић (1970), Радован Живић (1967), Андрија Одаловић (1967), Слободан Јанићијевић (1965), Миле Јанићијевић (1957), Новица Јанићијевић (1981), Момчило Јанићијевић (1946), Станимир Декић (1955), Божидар Декић (1947), Саша Цвејић (1973), Љубиша Цвејић (1939), Никола Стојановић (1936) и Миодраг Тепшић (1951). Најмлађи међу њима, Новица Јанићијевић, имао је само седамнаест година.

Подели на: