четвртак, 08. јуна 2023. | 20:28
Најновије вести

Петковић: Били на корак од сукоба, због Приштине – а не због Београда

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да је ситуација на КиМ била на корак до озбиљних сукоба, које је планирала Приштина, притом, лажно оптужујући Београд да он жели сукоб и дестабилизацију Западног Балкана. Председник Српске листе Горан Ракић поручио да ништа са српске стране није уперено против албанског народа на КиМ и позвао их да не наседају на спинове из Приштине.

 

 

Петковић каже да нас је у дводневну агонију и озбиљну кризу гурнуо Аљбин Курти и Приштина што показују све размере милитантности тог човека.

“Показује колико је он опасан, али и то да претња Србима на северу КиМ не престаје”, рекао је Петковић на ванредној прес конференцији у Влади Србије.

Он је рекао да Срби на КиМ то најбоље разумеју, а то, каже, најбоље разуме и председник Србије Александар Вучић, који је управо због тога све време позивао и молио представнике Квинте да реагују, како би се зауставило зло које је Курти хтео да проузрокује.

“Синоћ смо били на корак до озбиљних сукоба, а зна се шта то значи, ако преко 100 Росу специјалаца до зуба наоружаних, са оклопним возилима и воденим топовима, је било спремно да упадно. А, њихов план је био да упадну и да се обрачунавају са српским народом, који је бранио право на слободу кретања и на опстанак”, рекао је Петковић.

Он је констатовао да су сви могли да виде, одлуком да се одложи примена мера, колико је Курти лагао, иако и сваки дан износи неистине:

“Оптужујући Београд, да ми желимо сукобе, да желимо да упадамо на КиМ да дестабилизујемо простор Западног Балкана. То су лажи”, поручио је Петковић и упитао који би интерес Београда био да то ради.

Рекао је да је управо супротвно, јер је председник Вучић 50 пута у обраћању поменуо реч “мир”.

“Да ми желимо сукобе, да ли би се онда наши људи повлачили? Да ли би дошло до повлачењеа барикада”, упитао је Петковић и навео да барикаде нису саме себи циљ, већ су једини начин да српски народ укаже на терор и проблеме са којима се суочава сваки дан.

А, кап у препуној цашти била је одлука Аљбина Куртина која је подразумевала гажење споразума о слободи кретања, али и других споразума, рекао је Петковић.

Све је то режирано много раније у Приштини, додао је директор Канцеларије за КиМ.

О тренутној ситуацији на КиМ говорио је и председник Српске листе Горан Ракић, који је албанском народу на КиМ поручио да не наседа на медијске спинове Приштине.

“Желео бих да се захвалим и албанском народу на разумевању и да не наседају на медијске спинове који долазе из Приштине, јер ова акција није уперена против албанског народа. Јуче су и они осетили на својој кожи шта значи то када је немирно подручје, јер нису могли да са својим породицама дођу и посете своје домове”, рекао је Ракић.

Подели на: