Најновије вести

Петковић и Кркобабић о пројектима за помоћ и развој земљорадничких задруга на КиМ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић састао се данас са министром за бригу о селу Миланом Кркобабићем, са којим је разговарао о сарадњи двеју институција, у циљу побољшања услова живота и рада српског становништва у сеоским срединама у јужној покрајини.

 

 

Петковић и Кркобабић договорили су неколико заједничких пројеката за помоћ и развој земљорадничких задруга на КиМ, а већ за две недеље очекује се расписивање првог конкурса, саопштила је Канцеларија за КиМ.

Директор Петар Петковић истакао је да је то веома важна вест за српски народ, с обзиром на то да преко осемдесет одсто нашег становишта на Косову и Метохији живи у руралном подручју.

“Канцеларија за Косово и Метохију чини све да помогне српском сељаку кроз развој посебних пољопривредних пројеката и програма. Зато нам је итекако значајна помоћ Министарства за бригу о селу и министра Кркобабића да заједнички унапредимо српска села на КиМ, јер свака српска кућа на КиМ значи останак и опстанак нашег народа у покрајини. Конкретни програми који су договорени ће помоћи да се ојача присуство државе Србије на КиМ и омогући српском народу јужно и северно од Ибра да приступи свим програмима који су на располагању и свим грађанима у централној Србији”, изјавио је Петковић након састанка.

Он је захвалио министру Кркобабићу и исказао задовољство на будућој сарадњи, у нади да ће успешно реализовати све пројекте о којима су разговарали и који ће помоћи останак и опстанак нашег народа на КиМ.

Министар за бригу о селу, Милан Кркобабић казао је да су села на КиМ села Србије и да их никако не можемо раздвајати и да желимо да им омогућимо стабилан извор егзистенције и праву инфраструктуру.

“Конкретно, реч је била о развоју Програма задругарства. Министаство за бригу о селу већ је помогло реализацију једне задруге у Зубином потоку. Укупна помоћ је износила 12,5 милиона динара, укључено је 40 задругара и 400 коопераната, а у међувремену ова задруга је постала и добар извозник”, навео је Кркобабић.

Министар је истакао да у овом послу у Канцеларији за Косово и Метохију има правог партнера и изразио наду да ће се након реализације овог пројекта, поново састати са представницима Канцеларије и разговарти о новим програмима помоћи, наведено је у саопштењу.

Подели на: