Најновије вести

Петковић и Росоха о политичко-безбедносној ситуацији на КиМ и наставку дијалога

Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић састао се данас са амбасадором Републике Словачке у Републици Србији, Федором Росохом, са којим је разговарао о политичко – безбедносној ситуацији у покрајини и перспективама за наставак дијалога Београда и Приштине.

 

Како се наводи у саопштењу Канцеларије за КиМ, на почетку разговора, директор Петар Петковић захвалио је словачком амбасадору на доследној и принципијелној позицији Словачке по питању Косова и Метохије. Петковић је овом приликом истакао да Београд интензивно подржава рад специјалног представника Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака и његове напоре да се кроз разговоре дође до компромисних решења, што и јесте циљ дијалога.

Говорећи о дијалогу, Петковић је објаснио да Приштина стално генерише атмосферу неповерења, тако што је и током последње рунде разговора у Бриселу наставила да опструира дијалог, као и упорним одбијањем да разговара о отпочињању процеса формирања Заједнице српских општина. Последња изјава Аљбина Куртија, којом је још једном, јавно одбио да прихвати обавезу Приштине да омогући формирање ЗСО, нови је ударац нормализацији односа Београда и Приштине и јасна потврда дестабилизацији региона, истакао је директор Петковић.

Недавне кризне ситуације на северу покрајине, повећан број инцидената, одбијање Приштине да имплементира постигнуте договоре у Бриселу, који се, поред оних који  се тичу формирања Заједнице српских општина, односе и на правосуђе, енергетику и слободу кретања, стални су извор тензија и изазивају велику забринутост за безбедност српског народа на КиМ, нагласио је директор Петар Петковић. У том контексту Петковић је подсетио да су му, пре само пет дана, власти Привремених институција у Приштини, шести пут од почетка године, забраниле да посети Косово и Метохију.

Београд ће, упркос свему, остати опредељен за дијалог са Приштином, сматрајући да су разговори најефикаснија брана ескалацији међунационалних тензија и гаранција безбедности српског народа, иако свакодневни потези Приштине прете да непоправљиво угрозе даље напоре у нормализацији односа у покрајини, нагласио је директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић.

Подели на: