понедељак, 16. маја 2022. | 18:07
Најновије вести

Петковић и Шиб о политичко-безбедносној ситуацији на Косову и Метохији

Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић састао се данас са амбасадором Савезне Републике Немачке у Републици Србији Томасом Шибом.

 

 

На почетку разговора било је речи о недавној посети директора Петра Петковића Берлину, где је са немачким званичницима разговарано о дијалогу Београда и Приштина.

Петковић је саговорника информисао и о политичко-безбедносној ситуацији на Косову и Метохији и о проблемима са којима се српски народ суочава на терену. Том приликом, директор Канцеларије за Косово и Метохију указао је на нарастајући талас насиља према Србима у покрајини, подсетивши да су етнички мотивисани напади на наш народ, његову имовину и на светиње СПЦ, свакодневна појава. Забрињава чињеница да је од почетка ове године забележено три пута више инцидената према Србима на КиМ, у односу на исти период прошле године, рекао је Петковић.

Ако се томе додају и оркестриране поруке политичара из Приштине и по питању одржавања српских избора 3. априла, јасно је да су Србима на Косову и Метохији, поред безбедности, угрожена и најелементарнија људска и политичка права, нагласио је Петковић.

Он је упозорио да је одговорност на међународној заједници и да, уколико се не изврши притисак на Приштину и Србима се не омогући да гласају 3. априла, то може водити ка несагледивим последицама и довести у питање до сада уложене напоре у тражењу решења за нормализацију стања у покрајини.

Петковић је указао и на чињеницу да је Београд испунио све до сада преузете обавезе из Бриселског дијалога, док је, са друге стране, дугачак низ споразума које Приштина не жели да имплементира, као што су, формирање ЗСО, договори из области енергетике, правосуђа и они који се односе на питање несталих, које је за нашу страну, пре свега цивилизацијско и хуманитарно, а не политичко питање.

И поред сталне и отворене опструкције и незаинтересованости Приштине, Београд ће и даље остати опредељен за дијалог, јер смо свесни да се само разговорима може доћи до мирног решавања свих отворених питања и стварања предуслова за трајну стабилизацију прилика у покрајини и целом региону, закључио је директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић.

На крају састанка, Петковић је истакао да се Београд нада наставку успешне сарадње са немачким партнерима, у тражењу компромисних решења за постојеће проблеме у региону.

Подели на: