понедељак, 16. маја 2022. | 17:47
Најновије вести

Петковић и Теофилакту о положају српског народа на КиМ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић разговарао је данас са амбасадором Републике Кипар у Републици Србији Димитриосом Теофилактуом, кога је упознао са положајем српског народа у нашој јужној покрајини, и процесом наставка дијалога Београда и Приштине.

 

 

Како се наводи у саопштењу Канцеларије за КиМ, Петковић је подсетио да је српски народ на КиМ изложен свакодневним нападима и притисцима и да о томе најречитије говори цифра од 169 напада на Србе, њихову имовину, цркве и манастире, који су се догодили од почетка прошле године.

Недавном одлуком Приштине да забрани спровођење референдума, а одмах затим и избора Републике Србије на територији покрајине, отишло се корак даље и на најгрубљи могући начин поништена су основна грађанска, политичка и демократска права Срба на Косову и Метохији.

Што се тиче дијалога Београда и Приштине, директор Канцеларије за Косово и Метохију је подсетио да је Београд до сада показивао сталну конструктивност у разговорима са Приштином, јер је спровео све обавезе проистекле из бриселског дијалога, док се са друге стране, 19. априла навршава пуних девет година како Приштина не жели у дело да спроведе кључни споразум о формирању Заједнице српских општина, што у великој мери умањује шансе за напредак у наставку процеса нормализације односа.

Београд остаје доследно опредељен да сва отворена питања решава разговором, али уз инсистирање на имплементацији свих до сада постигнутих споразума, који се односе на правосуђе, енергетику, нестала лица, поштовање слободе кретања и посете званичника покрајини и пре свега на формирање ЗСО. Само тако би дијалог могао бити настављен у добром смеру, закључио је Петковић.

На крају разговора директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић је захвалио на доследној подршци коју Република Кипар пружа политици Србије по питању Косова и Метохије, што је, како је истакао, додатна потврда искреног и чврстог пријатељства наше две земље.

Подели на: