Најновије вести

Петковић: Израда нацрта ЗСО је искључива надлежност Управљачког тима

Израда Нацрта статута Заједнице српских општина искључива је надлежност Управљачког тима за успостављање ЗСО, као што је прецизно прописано споразумима постигнутим у дијалогу у Бриселу 2013. и 2015. године, тако да не постоји нити један једини правни основ, нити разлог да овај посао врши било каква невладина организација, или било који други субјект, рекао је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

 

 

 

Петар Петковић је рекао да је то недвосмислено јасно из члана Б тачке 2 Споразума под називом “Делокруг и мандат управљачког тима за успостављање ЗСО” из 2013. године који каже да је израда нацрта Статута ЗСО искључива надлежност Управљачког тима.

“То је потврђено и чланом 21. Општих принципа из 2015. године који наводи да ће “Статут ЗСО саставити Управљачки тим и представиће га дијалогу на високом нивоу у року од четири месеца…”, рекао је Петковић.

Према његовим речима, покушај да било која невладина организација на себе преузме надлежност израде Нацрта Статута ЗСО представља директно обесмишљавање дијалога и кршење споразума који су дефинисали ово питање.

“Јасно је да је овде реч о још једном покушају да се Заједница српских општина представи као својеврсна невладина организација, са драстично мањим надлежностима у односу на договорене у оквиру споразума – где је прецизирано да ће ЗСО имати извршна овлашћења на заштити колективних права Срба на Косову и Метохији”, рекао је Петковић.

Прецизирао је да, нико из Управљачког тима није затражио услуге организације “Фридрих Еберт” за израду Нацрта Статута ЗСО, јер је тај посао поверен искључиво Управљачком тиму, што је потврдио и извештај Европске уније из априла 2018. године.

“У складу са повереним мандатом, Управљачки тим је завршио израду Нацрта Статута пре скоро пет година, тачније августа 2018. и о томе службено обавестио ЕУ”, рекао је директор Канцеларије за КиМ.

Подсетио је да до дана данашњег, Европска унија није испунила своју обавезу и сазвала дијалог на високом нивоу на којем би Управљачки тим представио Нацрт Статута.

Како је рекао ту није реч само о ниподаштавању договора постигнутих у Бриселу 2013. и 2015. године.

“На делу је и антидемократски покушај да о угроженим правима Срба одлучују они који немају никаквог додира са њиховим реалним животима на Косову и Метохији и који не представљају српски народ у покрајини”, рекао је Петковић.

“На послетку, а не мање важна је и чињеница да је пре само четири месеца ова организација демантовала тадашње информације да ради на изради Нацрта статута ЗСО, иако је на то јавно указано. То што данас сами себе демантују, довољно говори о њиховим правим намерама”, закључио је Петковић.

Подели на: