Најновије вести

Петковић: Једанаести напад на храмове и манастире СПЦ на КиМ

У селу Дубрава у општини Исток на Косову и Метохији у понедељак је нападнута имовина две српске повратничке породице, Радоја и Милана Пумпаловића, изјавио је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

 

Петковић је навео да тај напад и јучерашње каменовање цркве Свете Петке у Косовској Витини нису изоловани инциденти већ да је реч о серији етнички мотивисаних напада на Србе, њихову имовину и храмове СПЦ на КиМ.

Петковић је нагласио да је инцидент у селу Дубрава “кап која је прелила чашу” и да је то пети напад на имовину породице Пумпаловић, а да је у истом дану каменована и црква Свете Петке у Косовској Витини.

“То је једанаести напад на храмове и манастире СПЦ на простору КиМ. После само неколико сати десио се најновији напад на породичне куће Радоја и Милана Пумпаловића из Дубраве”, рекао је Петковић.

Он је приметио да се многи “праве наивни” и питају зашто се Срби не враћају на КиМ уз констатацију да Приштина није обезбедила и не обезбеђује услове за повратак Срба у јужну покрајину, као и да је стопа повратка расељених на КиМ најнижа на свету.

Петковић је казао да је други разлог у томе што се Срби који су се вратили застрашују и протерују тако што им се пале и обијају куће и краде имовина.

Упозорио је да није реч о изолованим инцидентима као што то, како каже, обично представља косовска полиција већ да је реч о серији етнички мотивисаних напада на Србе, њихову имовину и на храмове СПЦ.

Петковић је нагласио да треба зауставити такве инциденте наводећи да је у последњих месец и по обијено и нападнуто 11 храмова и цркава на КиМ и додао да се инциденти дешавају углавном у време великих празника да би се, како је оценио, српски народ на КиМ додатно онеспокојио.

Оценио је да политика некажањавања од стране Приштине подстиче албанске екстремисте да наставе да напађу Србе, њихове куће и храмове и да се албански екстремизам усмерен према Србима додатно подгрева свакодневном ратнохушкачком политиком из Приштине и говорима против Београда, српског народа на КиМ, дијалога и формирања Заједнице српских општина.

Петковић је рекао да је шефа Мисије ОЕБС на КиМ Мајкла Девенпорта на данашњем састанку упознао са најновијим, али и свим ранијим инцидентима на КиМ.

“Држава најоштрије реагује, упутили смо званичне дописе осталим међународним мисијама и институцијама, као и Бриселу јер коначно мора да се стане на крај нападима на српски народ на КиМ”, поручио је Петковић.

Подели на: