Најновије вести

Петковић: Курти генерише кризу за шаку гласова

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић каже за РТС да је Аљбин Курти пре два дана упао на север КиМ како би уочи локалних избора има што да понуди својим гласачима пошто нема шта друго.

 

Петар Петковић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да ће данас на седници Савета безбедности Уједињених нација бити представљен редовни извештај генералног секретара УН о раду УНМИК-а, а шеф српске дипломатије ће представити чињенице са којима се суочава српски народ.

“Не очекујем ништа посебно. С обзиром на то да запад подржава Куртија и Приштину, какве год да кризе изазивају, они су чедо запада, то морамо добро да знамо у нашој борби за Косово и Метохију”, напомиње директор Канцеларије за КиМ.

Петковић каже да се саопштењу појединих амбасада у Приштини након акције косовске полиције и упада на север КиМ, може видети да они подржавају терор и насиље.

“Они кажу да се десила акција борбе против кријумчарења робе, нису ни поменули да је упуцан Срећко Софронијевић, да је преминула жена у чије је двориште бачено много сузевца”, наводи Петковић.

Указује да Приштина нема право да са дугим цевима уђу на север КиМ јер је зато, према анексу споразума из 2013. године, потребна сагласност командатна Кфора и градоначелника четири општине на северу.

“Јуришали су на кока-колу и фанту, упали у апотеку. Да се нисмо изборили да остану редовна извештавања о ситуацији на терену у Савету безбедности, ко би данас сведочио о свим овим терорима на КиМ о свему што се дешавало”, наводи Петковић.

Према његовим речима, свима је јасно да Курти није на север ушао да би се обрачунао са кријумчарењем робе, како је саопштено.

“Трговина дрогом и све остало је на југу, он је желео да уђе на север пред изборе да се опере пред својом јавношћу, да се опере што је морао да се повуче онда када је успостављен режим стикера. Курти генерише кризу за шаку гласова, он нема са чим да изађе пред гласаче, испробан рецепт је нападни Вучића, Србе, уђи на север”, сматра Петковић.

Истиче да је важно да Срби у недељу изађу на локалне изборе и да, каже, победе кандидати Српске листе.

“Они имају подршку Вучића и Београда, тиме се одржава наша пупчана врпца, то је гарант за даље инвестиције. Други мимо Српске листе су разбијачи српског јединства, они имају подршку Приштине. Да сачувамо свих 10 српских општина на Косову”, каже Петковић.

Напомиње да је током састанка председника Србије са Србима са КиМ у Рашкој послата јасна порука – да ће имати ко да заштити Србе ако то не учине Кфор и међународна заједница.

“Ако они неће то да ураде, има ко ће. Београд ће заштитити српски народ јер нећемо да дозволимо погром и неке нове Олује”, наводи директор Канцеларије за КиМ.

 

Подели на: