Најновије вести

Петковић: Курти нема право да оптужује Београд за блокаду дијалога

Директор Канцеларија за КиМ Петар Петковић каже да не може Аљбин Курти да оптужује Београд за блокаду дијалога, а да истовремено негира обавезу Приштине да спроводи Бриселски споразум, а посебно обавезу формирања Заједнице српских општина.

 

 

Београд ће на челу са председником Александром Вучићем увек бити спреман да се одазове сваком позиву на дијалог, али продуктиван дијалог се може имати само са кредибилним и конструктивним саговорником, што Курти није и никада није ни био”, поручио је Петковић коментаришући Куртијеве оптужбе на рачун Београда, саопштила је Канцеларија за КиМ.

Питање Заједнице српских општина је једини поуздан лакмус папир којим се мери нечија конструктивност и опредељености за дијалог, казао је Петковић, приметивши да уместо тога “Курти опсесивно прогони званичнике Српске листе и готово свакодневно прети Србима на северу Косова и Метохије”.

“Разумљива је његова нервоза због порука политичких представника српског народа у покрајини да се не плаше ни њега ни његових претњи”, каже Петковић и закључује: “Зна Курти добро да Срби имају своје заштитнике који никада неће дозволити да спроведе своје ратнохушкачке планове на штету српског народа на КиМ и зато и напада Милана Радоичића”.

Петковић за Куртија има и личну поруку, а то је да се његови снови о етнички чистом самопроглашеном Косову никада неће остварити и да Србија неће одустати од заштите личних и колективних права српског народа у покрајини и дозволити да се над Србима северно или јужно од Ибра спроводи насиље.

“Дакле, господине Курти, уместо што у пропагандне сврхе сричете реченице на српском, омогућите српском народу да живи слободно и безбедно на својим вековним огњиштима, дозволите повратак прогнаних Срба и испуните обавезе из Бриселског споразума! А онда ћемо моћи да меримо ко је конструктивнији у дијалогу”, закључио је Петковић.

Подели на: