Најновије вести

Петковић: Курти планира да скида српске регистарске таблице на административним прелазима

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић саопштио је да, према информацијама које Канцеларија поседује, премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти и власти у Приштини планирају да у току сутрашњег дана почну да скидају српске регистарске таблице на административним прелазима и замењују их такозваним привременим приштинским пробним ознакама.

 

 

Петар Петковић је, након што су припадници косовске полиције поставили десетак контејнера у близини административног пункта Јариње, рекао да је једини циљ “неурачунљивих акција Аљбина Куртија” да изазове провокације и опасну дестабилизацију прилика на простору Косова и Метохије и директно угрози мир и стабилност.

Петковић је нагласио да сви треба да знају да је Курти човек који жели да изазове инциденте по сваку цену, што ће створити потпуни застој живота на северу КиМ, који ће трајати све док се не прекине неоправдан напад и угњетавање српског народа.

Оценио је да је од доласка Куртија, акција коју планира да спроведе сутра, а коју је данас започео постављањем додатне инфраструктуре на Јарињу и на другим административним прелазима, најопаснија провокација и претња по српски народ на Косову и Метохији.

“До ње долази након срамне пресуде Ивану Тодосијевићу и она представља очигледни наставак политике притисака, поготову у тренутку када се очекује трећестепена одлука која се неће односити само на Ивана Тодосијевића, већ на цео српски народ, што свима треба да буде јасно”, истакао је Петковић.

Указао је да “Куртијев подли наум” говори о најбруталнијем кршењу Бриселског споразума којим се регулише слобода кретања, као и остали споразуми постигнути у Бриселу овим поводом.

“Овим репресивним мерама посебно ће бити погођен наш народ на северу Косова и Метохије, што је и један од главних циљева Приштине”, нагласио је Петковић.

Указао је да се на тај начин у питање се доводи живот српског народа у покрајини и да ће зато Срби умети да одговоре на провокације Приштине.

“Срби са Косова и Метохије неће дозволити Куртију да им се на овај начин крше права и угрожавају две најсветије вредности – право на слободу кретања и право на слободу говора и зато ћемо бити истрајни у зашити права српског народа на КиМ”, нагласио је Петковић.

Подели на: