Најновије вести

Петковић: Курти се труди да неутемељеним и противправним акцијама изазове кризу на КиМ

Поводом данашње изјаве Аљбина Куртија да Београд саботира дијалог директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Петар Петковић каже да је то лаж.

 

 

Ноторна је и лако проверљива лаж коју је данас на рачун председника Србије Александра Вучића изрекао Аљбин Курти да је Београд тај који наводно саботира дијалог. Такав сценарио постоји само и искључиво у глави и сновиђењима Аљбина Куртија који се због својих лажи лако квалификовао за титулу барона Минхаузена.

Реалност је таква да је Београд чврсто и недвосмислено опредељен за дијалог и нормализацију односа са Приштином коју желимо да постигнемо за преговарачким столом. Сваком позиву за дијалог и разговор о нормализацији односа Београд се увек одазивао, и то је једина истина.

За то време, док опсесивно напада председника Вучића, Курти се својски труди да једностраним, неутемељеним и противправним акцијама изазове нову кризу и дестабилизацију прилика на простору Косова и Метохије.

Какве је и да ли је позиве Курти примио, то није на нама да анализирамо, већ да се фокусирамо да у изазовним и тешким временима које генеришу једностране акције Приштине сачувамо мир и стабилност као највеће светиње и томе је председник Вучић непоколебљиво посвећен. Нема сумње да Вучићева политика економског просперитета, напретка који се огледа у све већим платама и пензијама, новим аутопутевима, болницама и мостовима представља трн у оку многих који га због тога клевећу.

Своју посвећеност дијалогу Курти би лако могао да покаже тако што би применио Први бриселски споразум и формирао Заједницу српских општина, онако како је у првих шест тачака тог документа прецизирано.

Све остало, јалови су и неуспешни покушаји да са себе скине одговорност за урушавање дијалога. Томе у прилог сведочи и одбијање његовог главног преговарача да се у више наврата састане са мном у Бриселу и уопште разговара о формирању ЗСО. Спискови жеља Приштине, попут некаквог “међусобног признања”, никад нису, нити ће бити део агенде дијалога, већ то могу бити само теме од интереса за живот сваког појединца на простору КиМ. И што пре то Курти швати, биће му лакше”, наводи се у саопштењу директора Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Петра Петковића.

Подели на: