Најновије вести

Петковић: Курти свесно крши све споразуме потписане у Бриселу

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић нагласио је данас, реагујући на изјаву премијера привремених иститиција у Приштини Аљбина Куртија о спремности делегација за разговоре у Бриселу, да је, “Аљбин Курти након што је још једном покушао да унизи и обесмисли дијалог у Бриселу, данас изнео низ неистина и лажи, толико очигледних да га демантују и угледни међународни представници, али се и сам уплео у сопствене лажи”

 

 

Једина и права истина је да је делегација Београда на челу са председником Александром Вучићем у Брисел дошла одлично припремљена, са конкретним, конструктивним и одрживим решењима за решавање кризе са којом се суочавамо на простору Косова и Метохије, што је синоћ недвосмислено потврдио и амбасадор САД у Београду, господин Кристофер Хил”, навео је Петковић у свом саопштењу.

Петковић је истакао да је Курти у Бриселу “хистерично одбио свако понуђено решење, јер је у свом милитантном уму очигледно спреман на све само не на дијалог и компромис”.

“Својом изјавом да су статусно неутралне „КС“ таблице важиле до септембра 2021. године, Курти је показао да ни сам не зна шта прича и ухваћен је у још једној масној лажи јер је те таблице противправно и једнострано Приштина укинула још 17. септембра 2020. године, дакле годину дана пре истека рока важења, након чега је било предвиђено да се о овој теми разговара и тражи решење”, навео је директор Канцеларије за КиМ.

Петковић је нагласио да Курти нема права да Србима са КиМ издаје било какав папир јер Србима са КиМ нико не може да издаје визу за њихове куће и вековна огњишта и то Курти јако добро зна, само се прави невешт.

Према речима Петковића, Курти саботира и условљава и споразум о несталим лицима, јер не жели да породицама страдалих пружи мир који им је потребан и омогући претрагу потенцијалних локација, већ жели да званични Београд означи као кривца. На то се своди његова читава политика и у томе лежи и разлог за његово одбијање да формира ЗСО, али свесно крши све остале споразуме потписане у Бриселу.

“Очигледно је да је Куртију било потребно чак шест дана да осмисли нову кампању лажи и дезинформација којом ће покушати да оправда своје сумануте, једностране, противправне акције које жели да спроведе на северу Косова и Метохије и тиме читав регион гурне у нове тензије, сукобе и ескалацију”, истакао је Петковић.

“То неће поколебати Београд и предсендика Вучића да наставе да свим силама трагају за мирним и компромисним решењем за актуелну кризу, али је одговорност и на међународној заједници да покушају да уразуме Куртија, јер време цури, а његове најаве сукоба и ескалације кризе све су гласније”, закључује Петковић у саопштењу.

Подели на: