Најновије вести

Петковић: Куртијев циљ је да се трајно уништи и свака помисао на могућност проналажења компромиса

Најновији испад такозваног косовског премијера Аљбина Куртија наставак је опасне намере којој сведочимо последњих недеља да прекине дијалог и поништи све до сада постигнуте договоре, навео је у саопштењу директор Канцеларије за КиМ, Петар Петковић.

 

 

Језик ултиматума и претњи постао је једини начин којим албански политичари желе да разговарају са званичним Београдом и Бриселом, а та политика директна је претња будућности преговора који се воде под окриљем Европске уније, а за циљ имају нормализацију односа.

“Једини циљ екстремистичке реторике коју данима према Београду усмерава Курти јесте да се трајно уништи и свака помисао на могућност проналажења компромиса. Уместо тога, таква запаљива реторика само додатно подгрева ситуацију на терену и никако не доприности миру и стабилности на овим просторима”, истиче Петковић.

Након првобитних најава да са Београдом не жели ни да преговара, те да ће дијалог бити ниско на листи приоритета будуће власти у Приштини, дошли смо до тога да запаљвом реториком и условљавањима Курти заправо жели да прекине дијалог.

Зато нека скине маску, само не мислим на медицинску, окане се уцена и претњи и међународној заједници јасно и гласно каже да не жели да преговара са Београдом и председником Александром Вучићем зато што је свестан да би морао да чини уступке и покаже спремност на компромис који очиглендо не жели. И да би преко пута себе имао оног с којим не би могао да изађе на крај, уместо што се крије иза апсурдних захтева.

“Теме су у Бриселу јасно договорене и за циљ имају нормализацију односа Београда и Приштине и решавање питања од важности за бољи живот грађана и изградњу међусобног поверења, а овакве изјаве томе не доприносе”, закључује Петковић у саопштењу.

Подели на: