Најновије вести

Петковић међународној заједници: Исељавање из зграде у Бошњачкој махали продубљује кризу на КиМ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић упутио је ургенцију међународној заједници, међу којима су и земље Квинте и посредник у дијалогу Мирослав Лајчак, у којој упозорава да ултиматум о исељењу четири српске институције из српске зграде у Бошњачкој махали који је до сутра, 8. септембра, поставио нелегитимни градоначелник северне Косовске Митровице Ерден Атић, може довести до продубљивања кризе на северу КиМ и додатног подизања тензија на терену.

 

 

У згради у северној Косовској Митровици налазе се просторије Канцеларије за КиМ, дирекције ПИО фонда, Центра за социјални рад Вучитрн, као и Косовско-митровачког управног округа, Београд је о ескалаторним, насилним и противправним намерама Приштине у више наврата до сада и званично и у непосредним контактима обавестио све релевантне представнике међународне заједнице.

У најновијем допису који је Петковић послао на више адреса, а у који је Тањуг имао увид, директор Канцеларије за КиМ је истакао да овакви једнострани и нелегитимни потези Приштине и Аљбина Куртија не доприносе деескалацији на северу покрајине, већ напротив – представљају нову опасну провокацију која једино има за циљ да угрози права и живот српског народа на северу КиМ и додатно дестабилизују ситуацију на терену.

У допису се, с тим у вези, апелује на међународну заједницу да ово питање швати са највећом могућом пажњом и упозорењем те да искористе свој ауторитет да спрече “драматичну ескалацију коју Курти и Атић желе да изазову противправном одлуком о исељењу српских институција”.

Додатно, Петковић је подсетио да је покушај насилног исељавања српских институција из Косовске Митровице и отимања српске имовине нови атак Приштине на дијалог, с обзиром на то да се ово питање може разматрати само у контексту формирања ЗСО, што је у више наврата потврдила и сама Европска унија.

Подсећа се да Аљбин Курти и Ерден Атић оваквим незаконитим одлукама укида право на рад за око 43 запослених у овој згради, као и угрожава права више десетина хиљада Срба, Албанаца, Бошњака, Рома, Горанаца који остварују своја права преко ПИО фонда или Центра за социјални рад Вучитрн.

“Приштина је једина која жели сукобе и нестабилност и било би трагично уколико би успела да оствари тај интерес”, закључује се у допису.

Подели на: