среда, 22. септембра 2021. | 13:02

Петковић на Преображење из Прилужја: Срби су своји на своме

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић поручио је да житељима Прилужја и других српских средина у општини Обилић да су своји на своме и да заједно са Србијом и Српском православном црквом на Косову и Метохији желе јединство, мир и просперитет.

 

 

Петар Петковић је у Прилужју присуствовао светој литургији у храму посвећеном празнику Преображења Господњег и најавио да ће се Влада Србије и њен председник Александар Вучић и у наредном периоду још више и још јаче борити и за Вучитрн и за све српске средине на Косову и Метохији.

у
“Данас то јединство сведочимо овде, испред овог храма, јер је овде присутна и држава Србија и Српска листа и наша црква. Само уједињени и сложни можемо да опстанемо и останемо овде на КиМ”, рекао је Петковић након литургије.

Петковић је пренео и поздраве председника Вучића за кога је навео да чини све да одбрани срске националне интересе на КиМ.

“Овде смо да помогнемо и да се још више боримо и за општину Вучитрн, за наше институције, за нова радна места и за многе друге инвестиције и пројекте које Канцеларија за КиМ преко Владе Србије заиста не само покреће, него и финансира, али и завршава”, навео је Петковић.

Поручио је да су само заједно и црква и држава Србија и Српска листа гарант опстанка и останка Срба на КиМ.

“Ми смо овде на своме, ми овде желимо мир, желимо нова радна места и то ћемо ми и да учинимо као Влада Србије и преседник Вучић. Пре неки дан је председник Вучић јасно рекао да се никада више неће поновити нити погром, нити ‘Олуја’. Зато можете да будете сигурни, јер је уз вас ваша држава Србија, а ми ћемо учинити све што можемо да вам помогнемо да овде имате живот достојан човека у 21. веку”, поручио је Петковић.

Претходно је владика рашко-призренски Теодосије са свештенством у Прилужју служио литургију пред неколико стотина верника, пресекао славски колач и освештао и поделио преображењско грожђе.

Владика Теодосије је у беседи казао да ако желимо да се преобразимо у овом животу морамо да се попнемо на гору Тавор и уздигнемо изнад пролазних и привремених вредности, а можемо се попети само кроз врлину, кроз пост, молитву, сва добра дела која треба да чинимо.

Прилужје је највеће српско село између Косовске Митровице и Приштине са више стотина домаћинстава и неколико хиљада житеља.

Подели на: